2015. április 23., csütörtök

Oszlopok 4/a (Templomok)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok templomokat díszítenek és tartanak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
.
.
Bár Brügge városában több kedves templom is van, mi ezúttal a Miasszonyunk székesegyházat keressük fel. A templomban a legértékesebb és legszebb művészi alkotás Michelangelo híres Madonnája, mely 1506-ban fehér márványból készült a brüggei kereskedőcsaládok megrendelésére. Mindössze 27 éves volt a mester, amikor készítette. Akkortájt hihetetlenül magas összeget, 100 arany dukátot fizettek a szoborért, amit idő közben kétszer is elraboltak: egyszer Napóleon, majd Hitler vitte el hadizsákmányként. A salzkammerguti sóbányákban találtak rá az amerikaiak.
.
.
.
 .
A templom papja köszönt bennünket, amikor ellátogatunk a legszentebb helyre, a Fog-templomba, ahol Buddha fogát őrzik. A templom belsejébe 5 méter hosszú, félköríves boltozatos folyosón lehet bejutni, melynek falait kandy stílusú festmények borítják. Az épület legfontosabb része az emeleti helyiség, ahol a fog-ereklyét őrzik. Ide a bejárati oszlopcsarnok lépcsőjén tudunk eljutni, melynek fordulójában kisebb hindu szentélyeket helyeztek el.
.
.
.
 .
Ámon templomában vagyunk, ahol Ámon isten fehérruhás papjai sürögtek-forogtak annak idején és végezték a szertartást. A falakon történelmi jelenetek és a nagy fáraók szobrai, domborművei. Egyik képen kegyelemért könyörgő hadifoglyokat látunk, akik térdepelve rimánkodnak életükért, a másik relief egy halom aranyat, ékszereket és egzotikus növényeket ábrázol, melyeket a győztes fáraó hozott haza hadjáratából.
.
.
.
 .
A jeruzsálemi Szikla mecset belső tere talán még szebb a külsejénél. Bámulatos. A kupolát tartó márványoszlopok valamint az oszlopokat összetartó, összekötő boltívek szépsége, nagyszerűsége lenyűgöző. Az említett szent szikla "a föld alapköve, a világ közepe, a föld köldöke". A jeruzsálemi zsidó templom fennállása idején ez lehetett a szentély előtti áldozati oltár.
.
.
.
 .
A Jézus születése helyén emelt templom hatalmas, erődítményszerű épület, a Nagy Konstantin által épített bazilika emelkedik. A hatalmas épület belsejét 4 oszlopsor 5 hajóra osztja. Szemben görögkeleti stílusban épített, gazdagon aranyozott, színpompás ikonosztáz áll, az oltár felett ezüst lámpák függnek. Az oltár két oldalától lépcsők vezetnek a születés barlangjába. A falakat szőnyegek, függönyök borítják. A helyet, ahol Jézus született, a barlang keleti fala mellett álló oltár lábánál ezüst csillag jelöli, és egy ezüsttel bevont szikla jelzi, rajta latin nyelvű felírás: "Itt született Jézus Krisztus a boldogságos Szűz Máriától".
.
.
.
 .
Rabatban a mecsetbe nem mehettünk be! Ide kizárólag igazhitűek léphetnek. Marokkó államvallása az iszlám, 95 százalékuk a mohamedán vallás szunita ortodox irányzatát követi. Minden muszlim számára előírás az ötszöri imádkozás arccal Mekka felé fordulva, térdre borulva. Az asszonyok társadalmi helyzete finoman fogalmazva igen előnytelen, különösen az elváltaké. Ha a feleség terméketlen, a férj minden jogi eljárás vagy vagyoni elégtétel nélkül az utcára teheti. És mi van a prostitúcióval? Hatóságilag tilos ugyan, de a szakképzetlen fiatal nők számára sokszor nem marad más. És bizony létezik a berber falucskákban is.
.
.
.
.
Ahogy közeledünk a Szent Péter katedrálishoz, rádöbbenünk a bazilika egyik legnagyobb ellentmondására. Ez a homlokzat nem templomé! Egy hűvösen előkelő, rideg, reprezentatív palota áll előttünk. Pontosan kimért, harmonikus arányai klasszicizáló szellemet tükröznek hatalmasra nagyítva. Geometrikus formáival akár egy tudományos akadémia székháza is lehetne.
 .
.
.
.
A toledói dóm a legszebb és legnagyobb katedrálisok egyike! Gót püspök rakta le az első templom alapkövét, a mai nagytemplom alapítója pedig a szentté avatott Ferdinánd király volt. A szent uralkodó elhordatta a régi egyház köveit csak azért, mert azt 3 évszázadon át mecsetként használták a próféta hívei. Gótikus remekmű! A csúcsíves stílus késői változata nyomta rá a bélyegét. Érthető, hiszen egészen a XVI. század végéig ez a stílus volt az uralkodó. Monumentalitására jellemző, hogy akár hiszik, akár nem, de a templomnak 750 ablaka, 8 kapuja és 2 tornya van és 88 oszlop osztja 5 hajóra.
.
.
.
 .

Bhaktapurban a Durher téren vagyunk, a legrégibb hindu templomnál. Vad- és másfajta állatok szegélyezik, védik a feljáratot, mely lépcsőin lehet a szent helyre jutni.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése