2015. április 22., szerda

Oszlopok 3/c (Paloták)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok palotákat díszítenek és tartanak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
 
.
 .
Stockholmban először a királyi palotához megyünk. A szabályos, négyzet alakú palota négyszögű udvarát minden oldalról különböző stílusjegyeket viselő épületszárnyak veszik körül. A 600 szobából álló királyi vár a világ legnagyobb állandóan lakott uralkodói rezidenciája. A királyi palotából jó kilátás nyílik a fővárosra. Stockholm Észak Velencéje. Megejtő szigetvilág, sötétlő erdők, szelíd magaslatok, a csillogó vízből kibukkanó sziklák, földdarabok, viharosan zúgó vízesések valóságos útvesztője.
.
.
.
.
A Wawel eredetileg cölöpvár volt, majd a XIV. században egyemeletessé épült, a XVI. században pedig Zsigmond reneszánsz stílusúvá építtette át. Sok olasz építész is dolgozott rajta. Ebben az időben vált Európa egyik legszebb, legékesebb uralkodói palotájává. A palota nyugati szárnya valamikor a királynénak és udvartartásának lakása volt.
.
.
.
 .
1452-től a Hofburg volt a Habsburg uralkodóknak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, és a Habsburg-családból származó német-római császároknak székhelye, 1806 és 1918 között az osztrák császárok lakóhelye.
.
.
.
 .
A Canel Grande bal partján épült palota a velencei gótika legtökéletesebb példája, mondhatni a késői gót stílus legragyogóbb gyöngyszeme.
.
.
.
.
Brüsszelben a palotával szemben áll a Király Háza. Soha nem lakott itt egy király sem! Csak nemrégiben, a restaurálás kapcsán kapta a neogótikus képét és formáját az eredetileg a XVI. században épült palota. 300 év után restaurálták.
.
.
.
 .
Knosszoszban vagyunk, ahol annak idején ebből a gyönyörű, nagyon régi palota kimagasló épületéből vigyázták az utakat és ellenőrizték a tengerparti forgalmat.
.
.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése