2015. április 20., hétfő

Oszlopok 3/b (Paloták)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok palotákat díszítenek és tartanak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 

.
.

Agrában vagyunk, a Vörös Erődben. A félelmetes rozsdaszínű falakat a nagy Akbár emeltette, a csillogó fehér márványpalotákat pedig az utóda.A kapun bejutva gyönyörű márványpaloták, mecsetek tűnnek elő. A birodalom népei és az európai követek számára (akik felkeresték az uralkodót) építették a Kihallgatások Csarnokát. Alacsony de mégis óriási építmény ez, amit féldrágakő intarziákkal díszített, karcsú márványoszlopok tartanak.  Ebben a nagy csarnokban ült a császár, és igazságot szolgáltatott szegénynek és gazdagnak egyaránt. Az élete szent és megfellebbezhetetlen volt.
.
.
.
 .
Már a gép ablakából feltűnik a távolban egy magas domb tetején a félig fehér, félig vörösre festett impozáns palota, a Potala, a Dalai Lámának mindenkori székhelye. A Potalát az V. Dalai Láma 1645-ben kezdte építtetni.  Egyébként a mindenkori Dalai Láma volt Tibet világi és vallási vezetője. A képen a palota homlokzata.
.
.
.
.
Tegyünk egy rövid látogatást, nézzünk szét kicsit a királyi nyaralóban, Bing Pa Inben! Gyönyörű szobák belül - hatalmas, nagyon gondosan és szépen művelt park kívül! Az utak mentén szoborsor mellett haladunk. A házban milliónyi nagyértékű ajándéktárgy, tetszetős, komoly porcelánok, amiket a kínai császártól kapott a király. Úgy mint a palotában, itt is külön lakosztálya van a metreszeknek, akik a király hivatalos kedvesei, tehát szeretői voltak.
.
.
.
.
És most lépjünk be a valamikor oly gazdag és hatalmas jogjakartai szultánok palotájába...
.
.
.
.
És íme a már modernebb, új királyi palota. Nepál kétkamarás törvényhozású, többpárt-rendszerű, alkotmányos monarchiával élén a királlyal. 35 ezer fős hadserege is van. A GDP 950 USA dollár, a várható élettartam pedig ezúttal a férfiak javára 54, a nőknél pedig 53 év. Nem sok ország van, ahol a férfiak a "túlélők".
.
.
.
.
Akit jószerencséje Isztambulba hoz, a szultán palotáját, a Topkapit feltétlenül meg kell látogatnia. A palotarendszer építését 1453-ban kezdte el II. Mehmet. A palota területe nagyobb mint a vatikáni államé, épületrendszere bonyolult labirintus kisebb-nagyobb palotákkal, pavilonokkal, kertekkel, teraszokkal és folyosókkal.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése