2015. április 25., szombat

Oszlopok 5. (Közterületeken)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok közterületeket díszítenek. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
 
.
.
Siessünk a Viktor Hugo által a világ legszebb terének nevezett Grand Place-ra! A teret több mint 30 ház öleli körül. Többé-kevésbé hasonlóak, bár a gótika és barokk stílusjegyei váltakoznak. A falakon dór, ión és korintoszi oszlopokat látni. Mindenütt ott vannak a házakon a ház védőszentjeinek szobrai is. Cocteau, francia költő e teret egyetlen színpadi díszlethez hasonlította.
.
.
.
 .
A lúr-kürtöt fúvók a Városháza és a Palace szálló között magas gránit oszlopra helyezett kettős bronzalak. 1914-ben emeltette a Carlsberg-alapítvány. Koppenhága egyik jelképe. A lúr nemcsak az északi országokban, de talán az egész világon egyike volt az első fúvós hangszereknek: nevezetesen a bronzkor népei használták. Valamennyi régészeti leletben párosan fordulnak elő. Az oszlopot Rosen professzor, a szobrot Siegfried Wagner alkotta.
.
.
.
 .
Első állomásunk India legnagyobb városa, az öt és fél millió lakosú Bombay volt. A hármas oroszlán India jelképe.
.
.
.
 .
Ismert tény, hogy Zadar vagy régi nevén Zára a két világháború között Olaszországhoz tartozott. Így hátország hiányában nem fejlődhetett úgy, mint a többi nagy kikötőváros. Ugyanakkor a második világháborúban 72 bombatámadás érte, melynek következményeit nem sikerült maradéktalanul eltüntetni. (1968!) A görög-keleti Szent Illés templom előtt a 15 méter magas márványoszlop a Római oszlop, melyet később szégyenoszlopnak használtak.
.
.
.
 .

Rabatban vagyunk. Áthaladunk egy csodálatosan szép kapun, és hamarosan egy óriási, 1,2 kilométer hosszú térre jutunk. Ez a Mechouar tér. A mechouar eredetileg a szultáni palota bírósági tárgyalásokra szolgáló termeit jelentette, ma azonban az egész erődfalakkal körülvett városrészt így nevezik.
.
.
.
.
A Piazza Annunziata Firenze egyik igen artisztikus dísztere. A könnyed oszlopokon és bolthajtásokon nyugvó árkádsor telve van pihenő polgárokkal, diákokkal és turistákkal.
.
.
.
 .
Elmegyünk Olaszország leghangulatosabb terére, a Piazza Elbére. Tarka színáradat, zsivajgó élet fogad. Hosszú, keskeny, középen szélesedő tér, jellegzetes olasz zöldség- és gyümölcspiac. A közterület közepén a Tribuna, ennek a négy oszloppal tartott baldachinja alatt hirdették a törvényeket.
.
.
.
.
A régi kút az impozáns palota, a Palazzo Chigi Saracini udvarán még ma is működőképes állapotban van Sienában.
.
.
.
.
A Palazzo Salimbeni várszerű épületében székel a Monte dei Paschi, Itália legrégibb, 1624-ben alapított hitelintézete. A bankváros jellegzetes intézménye ma is országszerte működik.
.
.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése