2015. április 24., péntek

Oszlopok 3/d (Paloták)

Ezúttal oszlopokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Az itt sorakozó oszlopok palotákat díszítenek és tartanak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
.
 .
A piros színű elnöki palota Buenos Airesben. Argentína szövetségi köztársaság. Az állam feje a köztársasági elnök, akit 6 esztendős hivatali időszakra választanak. A törvényhozás a tartományokat és területeket 2-2 taggal képviselő szenátusból illetve a képviselőházból áll.
.
.
.
.
Nikóziában az érseki palota 1956-61 között épült a bizánci építészetet utánzó stílusban. Itt van a Bizánci Múzeum, ahol felbecsülhetetlen értékű ikonokat láttunk légkondicionált termekben, melyek a IX-X. századból származnak - a világ egyik leghíresebb ikongyűjteménye. A palota túlzsúfolt termei után meglepő volt Makariosz egyszerű ruhásládával és vasággyal berendezett hálószobája. Ma itt őrzik Makariosz szívét.
.
.
.
.
A főváros parlamentje - kör alakú.
.
.
.
.
Tegyünk egy sétát Bogota városában! Elmegyünk a főtérre, amit itt Bolivar Plázának neveznek. Elhaladunk a Kongresszusi Palota előtt. Ezen a téren találjuk a legszebb középületeket, régi patinás palotákat, a kardinális palotáját és a régi jezsuita egyetem épületeit is.
.
.
.
 .
.
.
.
.
A tengeröblöt körülfogó tiszta, ózondús levegőjű erdőségek közepette mindenütt szállodákat, nyaralókat építettek a francia gyarmatosító tisztek üdülésére. Egy francia tiszt felesége lottózott és a 30-as évek végén óriási nyereményre, egy millió frankra tett szert. Pénzét jól akarván kamatoztatni, ezt a csodálatos kastélyt építtette ide, amit üdülőszállóként hasznosított.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése