2015. március 5., csütörtök

Harangtornyok (1)

Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt a tornyok közül a harangtornyok sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.

.
 .
Ottawai belvárosi sétánkat a Parlament épületével kezdjük. Itt a főváros szíve, ahol ennek a tartományokra tagolt, hatalmas országnak merőben különböző regionális érdekeit igyekeznek összhangba hozni és a központosított állami irányítást biztosítani. Kovácsoltvas kerítés főkapuján lépünk a Parlament előtti térre. Felhívják a figyelmünket, hogy előttünk ég a Centenáriumi láng, melyet 1967-ben gyújtottak meg Kanada államalakulásának 100. évfordulóján. Főbejárata felett 100 méter magasba emelkedik a karcsú béke Torony, amit az első világháborúban elesett 66 ezer kanadai emlékére építettek. A torony csúcsán fehér fény ég, amikor a törvényhozás ülésezik. A csúcsíves neogótikus ablakok mögötti toronyrészben 53 kisebb-nagyobb haranggal naponta harangjáték koncertet adnak. Előtte délelőttönként 45 perces díszes őrségváltás történik.
.
.
.
.
Az Arhangelszkij székesegyház mellett találjuk a Kreml másik hírességét, a Nagy Iván-harangtornyot, (Kolokolnya Ivana Velikovo). Évszázadokon át Moszkva építészeti kuriózuma volt, mert magasabbat sehol Oroszországban nem építettek. Azért tervezték ilyen magasra, hogy az akkor már jócskán kiterebélyesedett Moszkva távoli utcáiban is meghallják harangjának zúgását, tetejéről az ellenség közeledtét vigyázó őrök messzire ellássanak, és észrevegyék a tüzet is, ha valahol baleset történik.
 .
 . 
NDK (1968)
.

.
Megnéztük a Marktplatz föld alatti csarnokát. A tér oldalán van a régi városháza, mely a legszebb reneszánsz épületek közé tartozik. Szokatlan, mintegy 90 méteres hossza ellenére az épület szinte kecses és igen harmonikus benyomást kelt. Földszinti árkádsora, emeleti páros ablakai s a fölöttük magasodó lépcsős oromzatsor, a keskeny de nagyobbra méretezett két oldalsó oromzattal tökéletes építészeti egységet alkotnak. A barokk torony tetszetős toronysisakjával. Harangja több emberöltőn keresztül a vásár megnyitására adott jelet. A kissé előreugró, nemes egyszerűségű portál igazi reneszánsz ékesség. Díszterme annak idején Lipcse egyetlen gyűlésterme volt. A XIX. században a város terjeszkedett, mind több városi hivatalra volt szükség, ekkor épült az új városháza, ezért 1905-ben szerepét ez az épület vette át, a régi pedig városi múzeummá alakult át, amelyben azóta is érdekes történelmi dokumentumokat őriznek.
.
.
.
.
A novgorodi Szófia-harangtoronyból azért kerültek ki a harangok, mert amikor kocsival jött Moszkvából a cár, a harangozó a toronyból meglátta a kocsit, és megkondította a legnagyobb harangot, mely akkorát szólt, hogy megvadultak a lovak, és majdnem felfordították a járművet a cáratyuskával együtt, aki majdnem beleesett a folyóba. A cár meg akarta büntetni a harangozót, de ő arra hivatkozott, hogy nem hall semmit, mert süket. A harangokat mérgében a cár leszedette.
.
.
.
 .
A rózsaliget jelentésű Rozsnyó jellegzetessége és jelképe a város közepén kiemelkedő, késői reneszánsz harangtorony. És bármerre mész, valóban mindenünnen a harangtorony uralja a várost.
.
.
.
 .
A XII-XIII. században épült Pantokrator templom, Neszebár főterének ékessége. A ma is meglévő templomok közül talán ez a legdíszesebb. Főhajója jellemzően kelet felé néz. A főhajó és a két mellékhajó keleti végénél az ún. szvasztika, a hinduizmus egyik legszentebb jelképe, egy horogkereszt tűnik fel. A templom centruma felett magasodik a harangtorony.
.
.
.
.
Majdnem kifogott rajtam a Plesivec név (ebben a községben megálltam tankolni), gondolkodtam rajta, ugyan régen hogyan hívhatták? Aztán rájöttem: hiszen ez Pelsőc! A pelsőci harangtorony... Kíváncsisággal töltöttem a cseh benzint, mert azt mondták, hogy a mienknél lényegesebb magasabb az oktánszáma. Egyébként 2,10 koronába került literenként.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése