2015. március 6., péntek

Harangtornyok (2)

Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt a tornyok közül a harangtornyok sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.


.
.
Az ókori romváros mellett áll a Szűz Mária monostor. Az ortodox templom az egyik legszebb bizánci építmény Albániában - mondja vezetőnk. A falnak támaszkodva áll az 1928-ban épült harangtorony. Fel is lehet menni, szép kilátás nyílik a környékre. A folyosón régi görög és római szobrok árválkodnak. Bár bizonyára értékesek, de szörnyű elhanyagolt állapotban vannak. Most készülnek múzeumot létesíteni itt.
.
.
.
.
 Az Ayia Paraszkevi egy kis bazilika 5 kupolával, védőszentje a mártírhalált halt Paraszkevi szerzetes. A templom a XI. században épült. A falu főterén álló épület jellegzetesen ciprusi. A főhajót és a két oldalhajót koronázó 3 kupola bizánci keresztet alkot. A főhajó legtöbb festménye a XV. századból való, de a falu múltja is a bizánci időkig nyúlik vissza.
.
.
.
 .
A Kriszopolitissza templom a XVI. században épült egy valamikori, hatalmas bizánci bazilika romjaira. A harangtorony bizánci stílusú, a XVI. századból való.
.
.
.
 .
A Szent Lázár templom előterében egy pécsi útitársunkat kaptam lencsevégre. A város leghíresebb temploma ez, a legenda szerint Lázár a palesztinai feltámadása után Ciprusra hajózott, a zsidók ugyanis azonnal kiutasították. Itt kapott menedéket. Kitión püspökeként évekig élt a városban. Sírját 890-ben találták meg, és fölé a IX. században templomot emeltek. Lázár sírja a kriptában meglátogatható volt, be is mentünk megnézni. Az épületben a főhajót négy kupola fedi, melyek belülről nem láthatók. Az 1659-ben készült gyönyörű ezüst ikonosztáz meséli el Lázár halálát. A XIX. században épült a 3 részes gótikus harangtorony.
.
.
.
.
A mauzóleum, mai dóm (jól látható) eredetileg nyolcszögletes épület volt, a körülvevő oszlopsort görög kőfaragók készítették. A dóm melletti harangtornyot István magyar király leánya, Mária kezdte építtetni, de csak a XIII. században fejezte be Erzsébet, Károly Róbert magyar királyunk felesége. A dóm főkapuja felett a párkányzaton a két kis dísztelen kőkoporsóban fekszik IV. Béla magyar király két kislánya, akik a tatárok elől történő meneküléskor haltak meg. Maga a dóm sötét, komor építmény, a boltozatot 8 nagy vörös gránitoszlop tartja. Legszebb dísze a boltozat alatt végigfutó ún. Diana-fríz a vadászjelenetekkel. A mauzóleumnak eredetileg csak egy ablaka volt, amelyen át a délutáni nap éppen a császári szarkofágra vetette a sugarát. Igen szép a XIII. századból származó hatoszlopos szószék is. Oltárai a XIV. századból valók. A kórus nevezetessége a nagyszerűen faragott ülőhelyei.
.
.
.
.
A velencei Szent Márk teret a harangtorony uralja. A körülötte álló épületektől elkülönülő harang 1913-ban készült el, miután elődje 1902-ben váratlanul összeomlott. Helyén a IX. században megfigyelő torony állott.
.
.
.
.
A harangtorony a XVI. században kapta mai formáját. A roppant téglaépítmény a tetején álló angyallal együtt éppen 100 méter magas. Balról a prokurátorok régi rezidenciája csatlakozik az óratoronyhoz. A prokurátorok a Szent Márk templom gondnokai, kincstárosai voltak.
.
.
.
.
Párizs egyik monumentális jellegzetessége az Eiffel-torony, a másik óriási építmény a Montmartre városrész közepén álló Sacra Coeur, a Szent Szív templom.A templom görögkereszt alaprajzú, öt kupolás, a harangtorony 80 méter magas. Harangja nem kevesebb, mint 19 tonnát nyom, mely az egyik legnagyobb az egész világon.
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése