2015. március 11., szerda

Minden templomnak van tornya? (1)

Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt a tornyok közül templomtornyok sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
.
 .
Az impozáns, 92 méter magas tornyú bécsi Fogadalmi templomnak magyar vonatkozása is van. Azon a helyen épült, ahol 1853. február 18-án egy díszszemle alkalmával Libényi János csákvári szabólegény merényletet kísérelt meg a császár ellen: megszúrta tőrrel az uralkodó nyakát.
.
.
.
Split városában vagyunk. A mauzóleum, mai dóm (jól látható) eredetileg nyolcszögletes épület volt, a körülvevő oszlopsort görög kőfaragók készítették. A dóm melletti harangtornyot István magyar király leánya, Mária kezdte építtetni, de csak a XIII. században fejezte be Erzsébet, Károly Róbert magyar királyunk felesége. A dóm főkapuja felett a párkányzaton a két kis dísztelen kőkoporsóban fekszik IV. Béla magyar király két kislánya, akik a tatárok elől történő meneküléskor haltak meg.
.
.
.
 .
Kiemelkedik a házak felett a kéttornyú Miasszonyunk székesegyház, Ottawa római katolikus püspökének a rezidenciája. Ikertornyai 60 méter magasak. Mai formáját valójában csak 1847-ben kapta.
.
.
.
 .
A Mária templom a krakkói polgárváros főtemploma. A főtér sarkában emelkedik. Kéttornyú, háromhajós bazilika-templom. Rendellenességei nem rontják szépségét, inkább megerősítik azt. Mik is ezek? Eltérő magasságú és sisakú kettős tornya, az idők folyamán alig felismerhetően hozzáragasztott késő gótikus kápolnák, a főbejárat elé épített mozgalmas barokk előcsarnok. Gótikus stílusú, 1226-1526-ig építették. A két különböző méretű tornyot két testvér építette azon versengve, hogy lesz készen hamarabb. A nagy versengésben az egyik testvér leszúrta a másikat, amelyik előrébb volt a munkával. Ezt jelképezi a két egyenlőtlen nagyságú torony. Később a gyilkos testvér leugrott a toronyból, öngyilkosságba hajtotta a mardosó lelkiismeret.
.
.
NSZK 
.


.
Egy nagyon szép, régi városba érkeztünk, Majna Frankfurtba. Az 1219-ben épült Lénárt templommal kezdjük a városnézést. Legjellemzőbb alkotóeleme a két későromán stílusú, kőből faragott, hegyes csúcsú tornya. A külső falon (Szent Lénárt kőszobra felett) épségben fennmaradt az a fedetlen szószék, ahol a nagyböjti prédikációk hangzottak el, és itt hirdették ki a császári rendeleteket is.
.
.
NSZK 
.
.
Íme a Császári dóm, melynek eredetileg 2 tornya volt, és csak 1514-ben alakították egytornyúvá. 1867-ben I. Vilmos király látogatása előestéjén lángok csaptak fel a dóm belsejében. A tűz olyan heves volt, hogy a harangok is megolvadtak. A Krisztus sírja kápolna az 1414-ben készült többalakos szoborcsoportról kapta a nevét, amelyen Krisztus sírbatételét véste kőbe egy mainzi mester.
.
.
.
 .
A Milánói Dóm már méreteivel és tömegével lenyűgöző hatást tesz. Nagyságára nézve a Föld harmadik temploma a római szent Péter templom és a sevillai katedrális után. Megelőzi a többi híres gótikus katedrálist, a londoni szent Pál templomot is. 148 méter hosszú, kupolatornya 108 méter, 98 tornya van. Hatszáz évig dolgoztak rajta. Hat évszázad építőmesterei a francia és német gótika művészei. Rajta hagyta nyomait a reneszánsz és a barokk is. 6-7 emelet magasba nyúlnak mérműves ablakai, bonyolult mintázatú ablakóriásai. Ezek közül a legnagyobbat a magyar származású Giovanni Hajnal készítette.
.
.
.
 .
A Girarda torony a kelet építőművészetének köszönhette a létét, eredetileg ugyanis a nagymecset tövében épült minaret volt. Ez a torony is védelmi célokra készült. Az első platóig még lovakkal is fel lehetett menni valaha. A katedrálisban a főhajó 40 méter magas, a főoltár pedig a leghatalmasabb azok közül, amit ismer a kereszténység. Összesen 75 üvegablaka van. Itt nincs olyan sűrű félhomály, mint általában a gótikus templomok belsejében, mert több ablaküveg-festményt újabban pótoltak, és ezek jobban áteresztik a fényt. Ugye alig hiszik, pedig igaz, hogy 28 kápolna van a dómban. Az ezekben felhalmozott sok-sok műkincset szem és képzelet képtelen megőrizni. Itt megszámlálhatatlan kép, szobor és ötvösmunka található. Négy allegorikus bronzfigura Kolumbusz koporsóját viszi a vállán például. Itt vannak vajon a nagy utazó hamvai? Hogy pontosan hol vannak, nem tudni, hisz teteme többször is megjárta az utat az óceánon keresztül, mint maga a felfedező. Meg kell mondani, hogy a dómban levő síremléket tisztelik a spanyolok Kolumbusz végső nyughelyeként függetlenül a felmerült kételyektől. Amerika felfedezésének napján fényes ünnepséget rendeznek e helyütt, a nagy felfedező tiszteletére, és erre az összes dél-amerikai állam nagykövetét is meghívják. Ízelítőt nyerhetünk Zurbaran, Goya és mások remekműveiből is itt. Kilépve a magasztos épületből, újra elgyönyörködünk a nagyszerű pillérekben, tornyocskákban, ívekben, kőszörnyekben és vízköpő figurákban. Az eddig elmondott kellemes, fenséges tények mellé arról is szólni kell, hogy valamikor itt, a katedrális előtti téren volt az arab piac, ahol bizonyos források szerint keresztény rabszolgákat is lehetett vásárolni.
.
.
 .
A Szent Mór Apátság templom Luzern katedrálisa két csúcsos sisakú toronnyal. 1633-ban tűzvész pusztította el, és csak a két torony állt ellen a lángoknak.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése