2015. március 15., vasárnap

Híres tornyok

Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt híres tornyok sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.

.
.
.
 .
Delhi legcsodálatosabb emlékműve a 72 méter magas, vörös kőtorony, a Kutab Minar. Tornamutatványnak számít, amíg a meredek kőlépcsőkön feljutunk a tetőteraszra.
.
.
.
 .
Az emberi gőg és irigység bukásának örök emléke a Kutab Minar szomszédságában az Alai Minar. Az előbbi építőjének egyik utóda elhatározta, hogy felmenőjénél hatalmasabb tornyot épít, de kitartása és alkotása csak idáig jutott.
.
.
.
Ottawai belvárosi sétánkat a Parlament épületével kezdjük. Itt a főváros szíve, ahol ennek a tartományokra tagolt, hatalmas országnak merőben különböző regionális érdekeit igyekeznek összhangba hozni és a központosított állami irányítást biztosítani. Kovácsoltvas kerítés főkapuján lépünk a Parlament előtti térre. Felhívják a figyelmünket, hogy előttünk ég a Centenáriumi láng, melyet 1967-ben gyújtottak meg Kanada államalakulásának 100. évfordulóján. Főbejárata felett 100 méter magasba emelkedik a karcsú béke Torony, amit az első világháborúban elesett 66 ezer kanadai emlékére építettek. A torony csúcsán fehér fény ég, amikor a törvényhozás ülésezik. A csúcsíves neogótikus ablakok mögötti toronyrészben 53 kisebb-nagyobb haranggal naponta harangjáték koncertet adnak. Előtte délelőttönként 45 perces díszes őrségváltás történik.
.
.
 .
A kastélynak is beillő Rideau Hall az angol királynő kanadai képviselőjének, a főkormányzónak hivatalos rezidenciája. Amikor a főkormányzó nem tartózkodik a fővárosban, a turisták is látogathatják. Csúcsán magas zászlórúdon juharleveles lobogó.
.
.
.
.
Talán a leghírhedtebb bűntény VIII. Henrik király két feleségének a kivégzése volt a Towerben. Boleyn Annát 1532-ben, Catherine Howardot pedig 10 évvel később végeztette ki a kegyetlen király. És milyen kegyes volt Boleyn Annához, amikor teljesítette azt a kívánságát, hogy ne bárddal, hanem karddal végezzék ki, mert finom nyakához nem illő a durva bárd! Finom pengéjű kardot hozatott tehát a kivégzéshez Franciaországból a páratlanul jószívű gyilkos férj. A Tower Hillen összesen 75 elítéltnek - valamilyen országos főembernek, királyok vagy királynők - hullott porba a feje, de 1941-ben itt raboskodott Rudolf Hess, a náci vezér, Hitler helyettese is.
.
.
Németország (1958)
.
 .
Sötét este volt, mikor Weimar felé utazva több tíz kilométeres távolságból egy világítótornyot mutatott vezetőnk. Nem messze a német szellemi élet központjától e hatalmas objektum a II. világháború barbarizmusának mementója! Az áldozatok emlékére felállított hatalmas emlékmű előtt minden érdekelt állam szobrot emeltetett, a toronyban pedig egy soha nem látott nagyságú harang van. Az éjszakánként kivilágított, monumentális építménytől nem messze sírok és az azokat jelképező emléktáblácskák ezrei, tízezrei, mint a modern barbarizmus jóvátehetetlen, gyászos emlékei...
.
.
.
 .
...a közismert ferdetorony (eredeti teljes nevén a Torre pendente di Pisa). Hírét akkor is megérdemelné, ha nem volna ferde. Építése során süppedni kezdett a tőzeges talaj, és a torony megdőlt. Hatemeletes árkádsorát úgy építették tovább, hogy az elhajlás ellenére biztosítsák az épület súlypontját, szilárdságát. Így az árkádok a dőlés oldalán magasabbak, a másik oldalon alacsonyabbak, s a szint a hatodik emelet ferdesége ellenére is majdnem vízszintes. A torony több, mint 50 méter magas, elhajlása 4 méter. Korunkban a tovább fenyegető süppedés miatt mély cementtöltéssel látták el a talapzatát. A ferdetornyon végezte a XVII. században az európai szellem egyik legnagyobb képviselője, a pisai Galileo Galilei a szabadesés kísérletét. A dómban függő pompás bronzcsillár vezette az ingamozgás törvényeinek tanulmányozására. 
.
.
.
Párizs jellegzetessége az Eiffel-torony. A 300 méteres toronynak csak az alapzata 125 méter széles és hosszú, a teljes építmény 3 emelet magas az emeleteken restauranttal. A világhírű acélkolosszust Gustave Eiffel (1832-1923) mérnök építette, akinek a mellszobra a torony előtt található. Az építmény 1889-ben készült el, 7 és fél millió frankba került. 1929-ig a világ legmagasabb építménye volt, amikor is New Yorkban egy 329 méteres objektum, a Chrysler Building felülmúlta. Ma már 326 méter és 75 cm magas a ráépített TV-adó állomással. Az alkatrészeit két és fél millió csavar tartja össze. Minden csavart kézzel formáltak akkor. Az összeillesztés idején egyetlen darabot sem kellett újraigazítani vagy újraönteni, olyan pontos munkát végzett Levallois műhelye. Hogy mire való a torony? Vajon csak szimbólum volna?
.
.
.
 .
És mik azok a hallgatás tornyai? A zarathusztra vallást követők a tiszta környezet megőrzésére szigorúan elkülönítik a tiszta és tisztátalan dolgokat. Tiszta és szent a tűz, mely elűzi a sötétséget és a démonokat. A levágott haj és köröm, de ugyancsak az emberi holttest is tisztátalannak számít. Ezeket nem szabad eltemetni, nehogy megfertőzzék a környezetüket. Hitük szerint a halál után a negyedik napon a lélek eltávozik a testből, és csak az üres héj marad. A holt tetemet a Hallgatás Tornyába helyezik, ahol a keselyűk és a perzselő nap gondoskodik arról, hogy a száraz csontokon kívül semmi se maradjon a tisztátalan holttestből. Az iráni kormányzat betiltotta ezt a temetkezési módot, így egy ideje betonból kiöntött szarkofágokba temetik a halottaikat.
.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése