2015. március 12., csütörtök

Minden templomnak van tornya? (2)

Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt a tornyok közül templomtornyok sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
.
 .
Kancsepuramban vagyunk, az ezer templom városában. Siva és Visnu istenek szent városa ez, ahol minden esztendőben zarándokok százezrei gyűlnek össze. Tipikus és csodálatos építészeti alkotások milliónyi ihletett szobrocskájukkal, művészi domborműveikkel és falfestményeikkel, sokemeletes tornyaikkal.
.
.
.
 .
Végezetül ellátogatunk a Ling Ku Sze-be, a Lelkek Völgyének templomegyüttesébe, a 9 szintes Ling Ku pagodába, amelynek több mint 60 méter magas tornyát 1929-ben építették az Északi Hadjárat hősi halottainak emlékére vasbetonból.
.
.
.
 .
Kirándulást teszünk a Hasszán toronyhoz, mely valójában egy hatalmas, régi mecset minaretje. Rabat alapítója építtette és úgy gondolta, hogy ez lesz az iszlám világ legnagyobb mecsete. Négy évvel később bekövetkezett halála után azonban a mohamedán templom építését nem fejezték be, az 1755. évi földrengés pedig még az épen lévő részeket is majdnem tönkretette. Méreteire jellemző, hogy alapterülete 25500 négyzetméter volt (a mai Szent Péter templom 15160 négyzetméter). Az eredeti tervek szerint 312 oszlop és 112 pillér alkotta volna oszloperdejét. Az imafülkét részben helyreállították. A torony vörös kőből készült, négyszögletes és 44 méter magas. A kis bejárat a déli oldalon van. A minaret belsejében lépcső helyett egy 2 méter széles, enyhén emelkedő rámpa visz fel a teraszra, amit valamikor lovasok is használhattak.
.
.
.
 
Megérkezünk Thaiföld, régi nevén Sziám fővárosába, Bangkokba és máris előtűnnek a fővárost uraló csodálatos királyi templomok, melyek szépségükben és nagyszerűségükben szinte mindent fölülmúlnak a városban. Nevük: Wat Po. Ebben az országban a katonai szolgálat éppen úgy letöltendő, mint a szerzetesi idő, mely legalább három hónap. A szerzetesi élet kötelező, még a király is bevonul teljesíteni. Gyönyörű templomtorony... A férfi szerzetes 247 szabályt követ. Kopaszra nyírják a fejét, naponta csak kétszer étkezhet, reggel és 12 óra előtt. Délelőtt alamizsnát gyűjt a házakból vagy a városban szerteszét található szentély elől, ahova azt a hívők lerakják. Emellett tanítanak és rendbe rakják a templomot. Nő is lehet szerzetes, például abban az esetben, ha megunta a férjét, de ez önkéntes. Bizony az ő haját is levágják, ám neki mindössze 8 regulát kell követnie, és az étkezéséről is többnyire otthonról gondoskodnak.
.
.
.
.
Megnéztük a hírességénél is nagyszerűbb 6 tornyú Kék Mecsetet. Természetesen belépés előtt a cipőinket levettük, de így még inkább élvezhettük a lábunk alatt a csodálatos perzsaszőnyeg puhaságát, melyek a padlót borítják. A kupolákról csillárok nyúlnak le. A mecset ablakai kék színű üvegmozaikból készültek. Félgömb alakú főkupolája mellett 4 fél, azokon pedig még 4 kisebb kupola van, melyet 4 hatalmas oszlop tart, melyet elefánt lábnak neveznek.
.
.
.
 .
Isztambult elég csak egyszer megpillantani, hogy soha többé ne feledje az ember a kék ég felé törő karcsú tornyait és a mecsetek csillogó kupoláit. Talán ilyenkor a reggeli órákban a legszebb a város képe. Még tiszták a fények, ragyognak a kupolák, és valami különleges fűszeres illatot szállítanak a szellők az egyik partról a másikra.
.
.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése