2015. március 7., szombat

Óratornyok (1)

Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt a tornyok közül az óratornyok sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.
 
 
.
.
Besztercebánya főterén több templom is áll: a Szlovák templom, a Szűz Mária templom és a püspöki székesegyház. Az Óratorony eredetileg arra szolgált, hogy riadót tudjanak fújni tűz esetén.
.
.
.
.
Durban az ország legnagyobb városa, 1200000 lakossal. Dél-Afrika legnagyobb tengeri kapuja. A város közepén áll a díszes óratorony annak emlékére, hogy a hollandok partra szálltak a földrészen. Jó tájékozódási pont volt a városi sétálgatásaink során.
.
.
.
.
Ami Párizsnak az Eiffel torony, Budapestnek a Mátyás templom, az Kairónak a Mohamed Ali mecset. A kerengővel szemközt, a nyugati galéria közepén díszes barokk óratorony emelkedik a híres órával, melyet Lajos Fülöp, francia király 1845-ben Alinak küldött ajándékba.
.
.
.
.
Langkavin megnéztük Masuli hercegnő emlékparkját, egy kínai templomot, utaztunk riksán, ami igaz, hogy drágább mint a taxi, de fényképezni és alaposan körülnézni csak ilyen módon lehet. (Ott áll meg, ahol kérjük, ugyanakkor közvetlenül ízlelhetjük a városi forgatag hangulatát.) Sétánk során pedig az óratorony nagyon jó szolgálatot tett, mert itt találkozott a csapat, és ily módon nem tévedtünk el.
.
.
.
 .
A Szpasszkij torony. A Kreml óratornya és a kapubejárat. Ez utóbbit olyan nagy becsben tartották, hogy még a cár is köteles volt levenni a süvegét, amikor a belépett. Az óra hangszerkezete a 20-as, 30-as években az Internacionálét játszotta. Ma 9 kis harangja adja a jellegzetes melodikus hangokat minden negyedórában.
.
.
.
.
A Szent Márk téren dózse árkádok előtt vagyunk. Kávéházak sorjáznak egymás mellett. Szombat este pedig térzene szól, egyébként a hét többi napja is ünnepi hangulatban telik. De ilyenkor a tér a legpazarabb bálterem benyomását kelti! Szabad részein pedig szakadatlanul hömpölyög a velenceiek korzója. Ámde amikor a mórok az óratorony tetején elütik az esti 10 órát, mintegy varázsütésre megszakad a nagy sürgés-forgás, a helybeliek tömege percek alatt szétszóródik az árkádsorok boltívei alatt vezető átjárókon. Az óratorony 1496-ban épült, palotaszerű szárnyaiból középütt kimagasló része alatt emeletnyi magas árkád vezet az előkelő üzletek utcájába, a Merceriába. A torony két emeletét elfoglaló, kék alapon aranyozott díszű óra felett egy kerekded balkonon keleti királyok hódolnak a trónon ülő Madonna előtt.
.
.

 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése