2015. március 13., péntek

Kilátótornyok, TV-adók


Ezúttal tornyokat gyűjtöttünk, melyeket a szerző kapott le egy-egy helyen, ahol járt. Itt kilátótornyok, TV-adók tornyai sorakoznak. Természetesen a szerző jegyzeteit sem hagytuk el. Ha a feltüntetett ország, város, táj nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a kép szerepel, megjelenik, a témáról további információkat tartalmaz.

.
.
Az ötcsillagos Tropicana szállodában egy egzotikus, fáradságűző, alkoholos gyümölcsitallal fogadtak. Szobánk átvétele után tüstént felmentünk a szálló kilátó tornyába, ahonnan fenséges látvány tárult elénk.
.
.
.
 .
Canberrába, a fővárosba utazunk. Egy külső lift repített fel a kilátóhoz, több emeletnyi magasságba.
.
.
.
.
Nem kevesebb, mint 252 méter magas a Duna-torony, mely tetején televíziós adó van. A nesztelenül forgó étterem nagy ablakaiból lenyűgöző panoráma nyílik Bécs városára. Alig 20 másodperc alatt siklik föl velünk a lift a magasba.
.
.
.
.
Felmegyünk Ontario-tónál levő kirándulóhely kilátó tornyába, mely 250 méter magas és nagyszerű panoráma nyílik a környékre. A toronyban étkezdék, kávézók, cukrászdák is vannak.
.
.
.
.
 Íme Nagy Britannia legmagasabb épülete, a 177 méter magas, világítótoronyra emlékeztető TV-rádió adótorony, mely legfelső emeletén nemcsak megvacsorázni lehet, de elénk tárul a város és környékének csodálatos panorámája is.
.
.
.
.
A berliniek közkedvelt kilátótornya a Müggel-torony. A Kis-Müggel hegyen magasodik. A Müggel-hegyek a téli sportok kedvelőinek törzshelyei. A kilátótorony elődjét, egy kínai pagodastílusban épült fatornyot 1890-ben avatták fel a természetbarátok. 1958-ban tűz ütött ki benne. A modern tornyot 1961-ben adták át. Ez a 30 méter magas, négyszögletű épület vasbetonból épült, 9 emelete van, amelyet körben üveg véd. Legfelső szintje 120 méterre van a tenger szintje felett és pazar kilátást nyújt a város tavaira, erdőségeire. A tornyot, mely maga is látványosság, modern, napernyős, 700 személyes étterem egészíti ki, és új autóút vezet fel hozzá. Sajnos csak kívülről tudtuk megnézni.
.
.
.
.

Érdekes látványt nyújt a Csendes-óceán partján fekvő Maryneland. Aki a környékre is kíváncsi, egy olyan (számunkra ismeretlen) óriásliftre ülhet fel, mely csavarszerűen forogva halad felfelé is meg lefelé is, így zavartalan, mindenoldalú kilátás nyílik a gyönyörű kaliforniai tájra. Mi is kipróbáltuk ezt a szokatlan, nagyszerű élményt nyújtó találmányt.
.
.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése