2013. június 19., szerda

Bécs-Párizs I/1.

BÉCS-PÁRIZS 1970.
Expresszel




1970. május 28-án az éjféli vonattal indultunk Pestre, hogy onnan továbbutazzunk Bécsbe és Párizsba. Sajnos nem sokat aludtunk, mert az éjszaka első felét  a könyvtárunk "kényszerű" átvizsgálásával töltöttük a sok-sok könyvet egyenként átlapozva. A kora reggeli pesti ébresztő levegőzés után reggel 9 órakor futott ki a Bécsi Expressz a Keleti Pályaudvarról. A csoportképen a társasúti utastársaink...





Megkaptuk a helyjegyet és elfoglaltuk az üléseinket két idős pécsi hölgy társaságában, akik nyugdíjasok, Vilma és Stefi néni, és így költik el spórolt pénzüket. A feleségem visszafelé is megvette a hálókocsi-jegyeket Pécsre, és elveszítette a kupéban. Talán évek óta nem nyúlt emberi kéz vagy seprű azokra a helyekre, amiket én elegáns nyári ruhában puszta kézzel áttapogattam! És sikerrel teljesítettem kötelezettségemet: megtaláltam az ülés mögött a jegyeket...





Megvannak a jegyek, feleségem kedvesen (fölényesen!), megnyugodva (diadalittasan!) mosolyog. Remélem, az életben többet nem ismételjük meg ezt a talányos társasjátékot...





Megérkezünk Bécsbe, a Keleti Pályaudvarra, ahol már várt a turistabusz.





Az autóbusz indulásra kész, hogy a szállodánkba vigyen!





A hotelban bőröndcímke helyett reklámlapot kapunk, melyen megnyugtat a "privát vécé" lehetősége, ami azért mégis közösen volt a folyosón.





A szállodán valamennyi európai ország zászlója ott lengett, kivéve a szocialista országokét. "Bécsnek mindig van szezonja" - ez nem pusztán jelszó, ez a város valóban mindig és minden évszakban tud valamit nyújtani. Tavasszal, amikor virágzanak a fasorok és a több, mint 800 nyilvános kert, kezdődik a Nemzetközi Tavaszi Vásár. Május-júniusban kerülnek sorra a fényes Bécsi Ünnepi Hetek nemzetközi zenei fesztiváljukkal.





Készítettem néhány képet a szállodánk ablakából.
Nyár derekán, amikor az állami színházak zárva vannak, egy kamaraoperákból, operettekből, árkád-, park- és palotahangversenyekből összeállított zenei program biztosítja, hogy a sok vendég megismerhesse Bécset, mint a zene városát.




Szeptemberben kezdődik az operai, a színházi évad és a hangverseny-szezon. Ekkor nyitja meg kapuit a bécsi Őszi Vásár is. Az ősz és a tél a főévadja a jelentős kulturális és társasági eseményeknek.





Nagyon hangulatos az ádventi időszak, amelyre a várost ünnepien feldíszítik. Az évfordulója hozza a nagy báli évadot, a világhírű bécsi farsangot. Többszáz báljával, táncünnepével, "Gschnasfestjével" (jelmezbáljával) és a Bécsi Jégrevű előadásaival a farsang lendületes életöröm méltó kifejezője. Az ünnepi időszak csúcspontja vitathatatlanul a bécsi operabál, amely évente az elegáns világ fényes találkozóhelye.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése