2013. június 20., csütörtök

Bécs-Párizs I/2.

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
Reggeli séta




Korán volt az ébresztő az első bécsi éjszaka után, hogy körülnézhessünk a városban.





Szobánk udvari ablakában ébredeztünk. A jó levegőt a falra futtatott Ampelopsis biztosította. A vendégszeretetet nagybetűkkel írják Ausztria fővárosában, amely mindig is a nemzetközi turisztika egyik központja volt. A bécsi szállodákban és a vendéglátóipari üzemekben a vendég első látogatásakor király, a másodiknál azonban már kedves ismerős - s ez Bécsben még a királynál is több.





Joggal híres a bécsi konyha, amelyben Csehország, Magyarország és a Balkán gasztronómiai tudománya harmonikus egységbe folyt össze a helybéli és a dél-német konyhaművészettel. A Wiener Schnitzel (bécsiszelet) fogalommá vált az egész világon, akárcsak a Tafelspitz (főtt marhaszelet), a Semmelknödel (zsemlyegombóc), a Wiener Rostbraten (marhasült) és a gulyás vagy a Backhendl (sültcsirke). Csupa kipróbálásra érdemes különlegesség.





Korai sétánkat a Mariahilferstrassen kezdtük...





A bécsi tészták, az almásrétestől a tejszínhabos Sachertortáig gazdag választékban találhatók a csábító cukrászdákban. Mindazokat, akik igazán kellemesen akarják érezni magukat, várja a jó öreg bécsi kávéház - amely innen indult világhódító útjára. A nyugalom és a kényelem fészkei ezek, ahol egy Schalerl Gold mellett (a kávétéma bécsi variációit is hamar megismeri az ember) újságot olvashatunk, vagy egyszerűen beszívjuk a város légkörét.





Hosszú sorokban várakoznak a hagyományos konflisok. Ej, ha sok schillingünk lenne...





A városi park bejáratánál.





A kapitalista paradicsomban is éjszakai szállást nyújt a park padja.





A kirakatok valóban ragyogóak, az iparcikkek és ruhaneműk viszonylag olcsók, de az élelmiszer nagyon drága. A bevásárlás az elegáns üzletutcákban vagy az óváros hangulatos átjáróiban egy bécsi látogatás legkellemesebb programpontjai közé tartozik (ha pénzed). Többévszázados kézműipari hagyományok és a sokat dicsért "bécsi sikk" garantálják, hogy itt tartós értékű úti emlékekhez juthatunk. A szép holmik kedvelői számára különösen vonzó egy séta a belváros sok régiség-kereskedésének vidékén vagy egy művészeti aukció a Dorotheumban, az állami árverési csarnokban. A divattal lépést tartó hölgy válogatott ruhamodellekre, csipkeblúzokra, kötöttárukra vagy tetszetős alpesi Dirndl-kosztűmökre találhat. Igen jó híre van a bécsi bőráruknak is. Bizonyosan megtalálják számításukat Bécsben az üveg- és porcelángyűjtők: az Augarten-gyár kézzel festett darabjai vagy a díszes bécsi üvegmunkák minden gyűjteménynek díszére válnak. Híres termékei a bécsi kézműiparnak az elbűvölő petit-point hímzések, amelyek - úgy láttam - minden női szívet megdobogtatnak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése