2013. június 18., kedd

Lovasszobrok 2. (Európa, Ázsia)

Mennyi mindent rejtenek magukban a lovasszobrok általában? És egy-egy konkrét alkotás? Mesélnek történelmet, történeteket, közvetítenek művészetet, ízlést, technikát, látásmódot, sokszor attól függően, hogy a ló hány lába éri a talapzatot vagy lendül a magasba, jelentheti a szobor, hogy lovasa milyen módon halt meg. A művészettörténet pedig komolyan foglalkozik a lovasábrázolás történetével. Nekünk ez itt nem tisztünk, mi ismét csak ízelítőt adunk a szerző saját fényképeivel és jegyzeteivel Európa és Ázsia különböző országaiban kiállított lovasszobrokból a teljesség igénye nélkül. Ha az ország nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fotó szerepel, megjelenik.


.
.
.
A városnézést a Fő téren kezdtük. A teret Szkander bégnek, Albánia nemzeti hősének a szobra uralja, melyet 1968-ban avattak fel.
.
.
.
.
.
.
A Tükör-rakpart felé haladva - ahol a XIV. századi Brügge polgárai délutánonként összegyűltek egy kis tereferére, szórakozásra - érdekes, vasból öntött hintó fogad. Mi mindenre is volt jó a fiáker...
.
.
.
.
.
.
Mannerheim tábornagy lovasszobra. Ő 1867-1951 között Finnország legjelentősebb politikusa, a II. világháborúban a hadsereg főparancsnoka, 1944-46-ban a köztársaság elnöke. a szobrot 1960-ban leplezték le.
.
.
.
.
.
.
Szuhe Bator emlékműve. Szuhe Bator, az egykori nyomdász volt annak a forradalmi hadseregnek a parancsonak, mely Unger bárótól, a szovjet Vörös Hadsereg segítségével visszafoglalta a fővárost.
.
.
.
.
.
.
Még nem láttam olyan lovasszobrot, ahol a ló nem a két hátulsó, hanem éppen a két elülső lábára támaszkodik! Egyébként a ló az egyik legmegbecsültebb állat az országban s a legfőbb közlekedési eszköz is. Lovon hajtják az állatokat legelni, lóháton mennek bevásárolni vagy látogatóba, de még a gyerekek is ilyen módon járnak iskolába. A ló gyűri le az óriási távolságokat. Itt mindenki nagyszerűen tud lovagolni, a kisgyerekek éppúgy, mint az asszonyok!
.
.
.
.
.
.
Az Izsák téren vagyunk, ahol I. Miklós cár lovasszobrát látjuk. Ő volt Európa csendőre, aki a 48-as magyar szabadságharc leverésére is parancsot adott.
.
.
.
.
.
.
A kereskedők terén vagyunk. A monumentális helyen állt a földrengés előtt a királyi palota. Körös-körül minisztériumi épületek sorakoznak. A tér közepén áll I. József király lovasszobra. 1908. február 9-én ezen a placcon gyilkolták meg Károly királyt, a trónörököst és a mindenható diktátort, Franco miniszterelnököt. Ők voltak, akiknek az intézkedései gazdasági csőd szélére taszították az országot.
.
.
.
.
.
.
Mátyás király szobra Kolozsvár főterén, melyet Fadrusz János készített, és 1902-ben avatták.
.
.
.
.
.
.
Madrid a spanyol államélet központja, gazdasági és kulturális centrum, modern világváros híres műemlékekkel, fejlett közlekedéssel. Élénk kereskedelmi centrum.
.
.
.
.
.
.
A Szent Martin plébániatemplom 1774-ben épült - több, mint 200 éve...
.
.
.
.
.
.
És máris a fővárosban, Ankarában vagyunk! A főtéren Kemál Atatürk lovasszobra fogad. Kemál pasa volt Törökország atyja és megmentője! Az 1938-ban elhunyt államférfinak 15 esztendő múltán pompás mauzóleumot emeltek.
.
.
.
.
.
.
Egy hős vietnami hadvezér szobra látható a buszból a tér közepén, aki annak idején sikeres harcot vívott a kínaiakkal.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése