2013. június 26., szerda

Bécs-Párizs I/6.

BÉCS-PÁRIZS 1970.
Szórakozás




Bécsi jókedv - bécsi jó bor: az alapot a városkörnyéki szőlők adják! A bornak, amely nemcsak a város körüli táj, hanem lakói életstílusa kialakulásában is fontos szerepet játszik, tekintélyes hagyományai vannak - amint egyébként csaknem mindennek Bécsben. Probus római császár már a 3. században bevezette a szőlészetet a Vindobona katonai tábort körülvevő kies dombokon. Mária Terézia császárnő később a Buschenschenkek (borkimérések) intézményesítésével vetette meg a mai Heurigerek alapjait. Heurigernek, ideinek nevezik mind a túlnyomórészt fehér helybéli bort, mind a kedélyes vendéglőket, amelyekben mérik. A kocsmákat az ajtajuk fölé tűzött zöld lomb vagy zöld lámpácskák jelzik. Zömmel a bécsi dombvidék egykor önálló hegyközségeiben találhatjuk őket. Heuriger-vendéglőikben, a bécsi dal és a bécsi népzene hajlékaiban hamar megértjük, mit is jelent a Gemütlichkeit, a kedélyesség: itt senki nem marad soká "idegen", mindekit készséggel felvesznek a ("pohár")közösségbe.





A Griechenbeisl Bécs egyik legrégibb fogadója. Olyannyira régi, hogy 1447-ből származó írások már említik. A jelenlegi ház az egykori Vindobona római katonai tábor köveire épült. Túlélt földrengést, tűzvészt, pestist és két török támadást is. Sárga Sasnak is nevezték.





A muzsika mindig Bécsnek, a művészet városának fő jellemzője volt. A zenei élet ezért itt egyedülállóan változatos, sokrétű. Nem telik el nap figyelemre méltó hangverseny nélkül. Világszerte a legkiválóbbak között tartják számon a bécsi filharmónikusok 1842-ben alapított zenekarát s a csak kevéssel fiatalabb másik együttest, a bécsi szimfónikusokat. A két zenekar a hagyományokban gazdag koncerttermekben a Musikverein és a Konzerthaus épületében szerepel. Különleges élményt jelentenek a Wiener Sangerknaben koncertjei. Sok szóló- és kamarahangversenyt rendeznek a régi Bécs barokk palotáinak pompás falai között. A nyári hónapokban azonban a muzsika minden keretet szétfeszít itt, s felcsendül a Városháza Arkadenhofkoncertjein, a parkokban, sétányokon rendezett szabadtéri koncerteken.





Az Operaház minden februárban az Operabál színhelye, nézőterén 2200 látogató fér el. Csak itt nyitják balról a keringőt.





Az operett központja Bécs volt.





Praternek nevezik mind a Duna-csatorna és a Duna között elterülő természetes parkot, mind az annak északi részén található, világszerte ismert vidámparkot. Az 1897-ben épített óriáskerék mögött terül el a Wurstelprater gyermekparadicsoma körhintáival, miniatűr autó-versenypályáival, elvarázsolt kastélyaival és sok más szórakozási lehetőségével.





A bécsi jégrevü




Bécsben éjjel sem áll meg az élet, számos klubja és bárja az éjszakai szórakozás csomópontja. De nagyon élvezetes a gyönyörű városban egy késői séta is...





Kapitalistáéknál a lehető legnagyobb vendégforgalom érdekében minden eszközt bevetnek. A Scotch táncos mulató reklámkártyján, amit kaptunk még komoly térkép is van a biztos rátalálás érdekében!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése