2013. június 21., péntek

Bécs-Párizs I/3a

 BÉCS-PÁRIZS 1970.
A Hofburg hatalmas tömbje a központban




Jelentős látnivalói a városnak az egykori császári rezidenciák, amilyen például a Hofburg hatalmas tömbje a közontban. Ma már nincs silbak a Hofburg előtti őrbódéban.





A Hofburg a Heldenplatzon (Hősök terén) álló épületegyüttes, az egykori császári palota. Egyszerűen csak Burgnak szokás nevezni. Monumentális, tekintélyt sugárzó épületegyüttese évszázadok óta az osztrák főváros egyik ékessége. Díszlakosztályai egyedülálló ritkaságok.





A Hofburg volt istállói a belvárosban, az Istállósvár reneszánsz emlék.





Itt működik a lovasiskola. A Spanyol Lovasiskola a barokk lovaglóművészet utolsó műhelye, kezdetei 1580-ra nyúlnak vissza. Világhírű fehér lipicai lovait márciustól júniusig és szeptembertől decemberig munkanapokon az edzésnél, vasárnaponként pedig a Hofburg nagyszerű lovardájában, a bemutatón csodálhatjuk meg.





1452-től a Hofburg volt a Habsburg uralkodóknak, az osztrák uralkodó főhercegeknek, és a Habsburg-családból származó német-római császároknak székhelye, 1806 és 1918 között az osztrák császárok lakóhelye.





A Hofburg bejárata
A magját alkotó középkori várat a 13. században létesítették, de szinte minden király és császár épített hozzá, így már valódi város a városban: 240 000 ezer négyzetméteren terül el Bécs központjában. Gótikus, reneszánsz és barokk stílusú műemlékeket őriz.





Savoyai Jenő hercegnek, kora egyik legkiválóbb hadvezérének lovasszobra.





A Hősök tere a telített tradíciójú főváros politikai centruma. Mindig is kardinális döntések színhelye volt. Az osztrák politika legfontosabb épületei a mai napig közvetlenül a Heldenplatz közelében vannak vagy láthatóak a térről. Számos kulturális intézményt is találhatunk a környéken. Mindezek miatt szimbolikus értelmet, metaforikus többletjelentést tulajdonítanak e neves helynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése