2013. június 22., szombat

Bécs-Párizs I/3b

BÉCS-PÁRIZS 1970.
A barokk Belvedere és a híres Schönbrunn





A Belvedere kastélyt, amelyet a francia-olasz származású, előkelő családból való Savoyai Jenő herceg, a törökök legyőzője építettetett, gyakran nevezik a világ legszebb barokk építészeti alkotásának.  A Belvedere egy hatalmas, kertek által övezett épületcsoport.






A belvedere olaszul szép kilátást jelent, s nem véletlenül ez a neve, hiszen gyönyörű panoráma tárul elénk a palotából Bécs templomaira, tornyaira, házaira.





Kirándulást tettünk a híres Schönburnnba, a Habsburgok Versailles mintájára épült nyári palotájába.





A schönbrunni kastély impozáns bejárata. A két oszlopot Napóleon két látogatására emelték.






A kastély az utolsó tulajdonosok: Ferenc "Jóska" és Erzsébet királyné festményeivel. A császár, aki itt töltötte ifjúságát, később rezidenciájául választotta a pompás helyet, és itt is halt meg.






A schönbrunni kastély barokk stílusú császári rezidencia, egész Ausztria legismertebb műemléke és turisztikai látványossága. Rengetegen keresik fel.






A 15. századtól Katerburg állt itt, a bécsi polgármester vidéki házaként szolgált. 1569-ben azonban a Habsburgok kezére került, II. Miksa megvette és udvari birtoknak nevezte ki. Dísz- és állatkertnek szánta, egzotikus állatfajokat telepített. 1605-ben a Habsburg abszolutizmus ellen küzdő magyar csapatok pusztították el.






A történet szerint neve Mátyás császártól származik, aki vadászat közben rálelt a Szép Kútra, azaz Schöne Brunére.





1724-ben VI. Károly császár megvásárolta, s később leányának, Mária Teréziának ajándékozta, aki mindig rajongott nemcsak a kastélyért, ám a kertjéért is. Uralkodásának kezdetével (1740) Schönbrunn az udvari élet központjává vált.





A schönbrunni kastély egyik lakosztálya - már csak emlék...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése