2013. június 10., hétfő

Kanada III/1

 EGY HÉT KANADÁBAN
Ottawa Kanada fővárosa




Mintegy 300 ezer lakossal az ország mesterségesen kialakított politikai és államhatalmi központja.





És mit tudunk a történelméről? Champlain francia felfedező volt (tudomásunk szerint) az első fehér ember, aki a vidéken járt. 1613-ban érte el az Ottawa-folyó partját azon a ponton, ahol két oldalról két másik folyó is ömlött az Ottawa-folyóba.





1798-ban egy Wight nevű lojalista farmer telepedett le itt a folyó partján, majd barátait is rávette, hogy telepedjenek le, s hamarosan virágzó földművelés és ipar fejődött ki fokozatosan, amikor mind többen találtak otthonra ezen a gazdálkodásra nagyon is alkalmas helyen.





A földjükön termelt gabonát saját malmukban őrölték meg, fakitermelést kezdtek, megépítették az első gőzhajót az Ottawa folyón, bányavállakozásokba fogtak, és újabb bevándorlókat toboroztak.





Így alakult ki a főváros, az állami tisztviselők, követségi alkalmazottak és a külképviseletek hivatalnokainak kicsit provinciális jellegű polgárvárosa. Ma már a 20-25 emeletes lakóház a csendes villanegyedek szerves részévé vált, a belvárosban pedig gomba módra emelkednek a kisebb felhőkarcolóknak is beillő bankok és irodaházak.





Virágos város! A sugárutak mentén és a parkok virágágyaiban milliónyi színpompás növény mellett 3 száz különböző fajtájú tulipán 3 millió virága teszi csodálatosan színessé a fővárost.





Az indián őslakók jól felismerhetők. Az indián és eszkimó őslakók sok ezer éve az ázsiai földrészről vándoroltak át Amerikába. Az első európai telepesek megjelenésekor az indiánok és eszkimók együttes lélekszáma 200 ezer körül lehetett. A tüzes víz és a betegségek behurcolása meg a préri feltörése miatt, mely az ott élő törzseket a vadászattól fosztotta meg, a lélekszámuk nagyfokban csökkent. Ez mostanság újból gyarapodásnak indult, így ma 300 ezer indián és 18 ezer eszkimó él Kanadában.





Az utcai zenészek itt is hangulatosabbá teszik az atmoszférát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése