2013. június 14., péntek

Kanada IV/1

 EGY HÉT KANADÁBAN
Gépkocsival utazunk tovább utunk utolsó állomására, Montreálba




Montreaál Párizs után a világ második legnagyobb francia városa. Lakosainak száma mintegy 3 millió, kétharmaduk francia származású.





Farmok mellett haladunk el... 1611-ben egy francia, Champlain szállt először itt partra azzal a szándékkal, hogy kereskedő állomást létesítsen. A telepesek első 53 főnyi csoportja 1642. május 18-án szállt partra.





Hamarosan feltűnik a nagyváros, Montreál panorámája... A telepesek a hittérítő munka mellett a bennszülötteket a földművelés és kézműipar alapvető ismereteire is meg akarták tanítani. Nem volt könnyű megszokni nekik a kegyetlenül hideg teleket, a meg-megújuló árvizeket, de legtöbbször az indiánok váratlan és védhetetlen támadásaitól szenvedtek. Csak 1701-ben javult a helyzet, amikor elszívták a békepipát.





A nyugalmas idők beálltával fellendült a prémkereskedelem, a várost fallal vették körül. Az Angliából érkező bevándorlók nemcsak bekapcsolódtak a kereskedelembe, ám valós prém-mágnás burzsoáziát alakítottak ki.





A város egyre fejlődött, túlnőtt már az óváros határain, 1830 körül lélekszáma elérte a 30 ezer főt. Az Európából bevándorlók tömege a századfordulóra megváltoztatta a lakosság csupán francia-angol jellegét, megkezdődött a soféle nemzetiséget magába fogalaló mai metropolisz kialakulása.





A város gyáripara jelentősen megerősödött, a sziget keleti részén hatalmas olajfinomítókat létesítettek. A városalakítási folyamat századunk ötvenes éveinek a végére minden eddiginél nagyobb lendületet vett. Hatalmas felhőkarcolók épültek, 1959-ben megnyílt a Szent Lőrinc-folyón a víziút, melyen tengerjáró hajók is közlekedhettek.





A XX. század közepére Montreál volt Kanada legjelentősebb városa. Ma már ezt a szerepet meg kell osztania Torontóval. Montreál termelési volumenében a legnagyobb jelentőségű az élelmiszer, a konzervipar, a konfekció-, a cigarettagyártás, a kőolajvegyészet, repülőgép-, valamint a gyógyszergyártás.





Városnézésre invitál a konflisos, erre a járgányra azonban - bármennyire szeretnénk is - az otthon kapott 50 USA dollárból bizony egyáltalán nem telik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése