2015. június 13., szombat

A baromfiak parazitás bántalmai 3. (A madarak légcsőférgessége)


Előbbi bejegyzéseinkben olvashattunk arról, hogy a szárnyasok szervezetében számos olyan egysejtű parazita élősködhet (kokcidiumok, hisztomonaszok, trichomonaszok), melyek nagy fokban veszélyeztethetik az állatok egészségét, rontják a téteményképességet és gyakran jelentős számú elhullást okoznak.
A következőkben olyan többsejtű belső élősködőkről fogunk szót ejteni, melyek a szárnyasok tüdejében vagy gyomor-bélcsatornájában élősködve okoznak olykor nagyon súlyos veszteséget (tüdőférgek, gyomorférgek, galandférgek stb.).
A MADARAK LÉGCSŐFÉRGESSÉGE
Többnyire a tyúkfélék, a fiatal házityúk, valamint a pulyka, fácán, varjú, rigó és még számos vadon élő madár olykor súlyos veszteségekkel járó bántalma, amelyet a légcsőben megtelepedett Syngamus trachea nevű légcsőféreg idéz elő.
A légcsőférgesség igen széles körben elterjedt helmintózis, melynek legősibb gazdája a pulyka. Amerikából Európába, valamint más földrészekre való áttelepítésével terjedt el világszerte a betegség. Kontinensünkön előbb különösen Franciaországban és Németországban, továbbá Angliában a vadonban tenyésztett fácánok között terjedt el nagy veszteségeket okozva. Hazánkban is mindenütt előfordul.
A pulykának azért van különösen veszélyes szerepe a betegség terjesztésében, mert a kifejlett egyedekben anélkül is ott lehetnek a légcsőben a férgek, hogy ez akár bármiféle tünetet is okozna.
Egyik alkalommal azzal a panasszal keresett meg egy tenyésztő, hogy régi vágya teljesült, amikor sikerült holland bóbitás csirkéket szereznie, melyeket tovább kívánt szaporítani. Sajnos azonban nagy baj érte, mert több kis állat is megbetegedett. Étvágytalanok, tüsszögnek, nehezen kapkodják a levegőt. Úgy gondolta, hogy megfáztak, és az egész állománynak adott „kakasport” (Neo-Te-Sol pulvis), de a helyzet nem javult, sőt gyorsan tovább rosszabbodott, és reggelre 3 csirke elhullott. Kérte a vizsgálatukat.
Megérkezésemkor a tenyésztő által elmondott szomorú kép fogadott. Több csirke is tüsszögött, néhány pedig már a nyakát nyújtogatva és tátogva kapkodott a levegő után. Jó helyzetben voltam, mert a tulajdonos félretette a hullákat és azokat felbontottam. Hamarosan megtaláltam a baj okát. A légcsőben habos nyálkába „burkolva” könnyen megtalálhatók voltak a vörös színű férgek, melyek a bajt okozták. Azonnal megkezdtük a gyógykezelést, mely a már súlyos betegeket kivéve, eredménnyel járt.
MI OKOZZA?
A bántalmat a madarak „villás” légcsőférge, a vörös színű, állandó kopulációban levő (egyesülés) fonálféreg, a Syngamus trachea okozza. A féregpár 0,2-3 cm nagyságú, miután állandó kopulációban van, Y vagy villás alakot mutat.
A férgek a légcsőben tartózkodnak, ahol mechanikai izgatásukkal hurutos gyulladásos folyamatot idéznek elő, mely kisebb-nagyobb vérzéssel jár. A légcsőnek izgatásával és részleges elzárásával okozzák a jellegzetes tüneteket a csirkéken, a légszomjat, a kínzó köhögést és végül a fulladást.
A FERTŐZŐDÉS
A légcsőférges fertőzöttség a fácánokon kívül elterjedt a foglyokban, a széles terepen mozgó gyöngyös-csibékben, a vadon élő madarak közül pedig a varjú, a seregély, a szarka, sőt a háziveréb is terjesztője lehet a betegségnek. A pulykák fertőzést terjesztő szerepéről már szóltunk. Elsősorban a fiatal állatokat érinti a légcsőférgesség, mert a tízhetesnél idősebb csirkék ellenálló-képessége már kifejezett.
A tüdőféreg a tartózkodási helyén lerakja a petéit, amit a madarak felköhögnek, majd lenyelik, és azok az állat ürülékével kikerülnek a külvilágra. Itt kedvező hőmérséklet és nedvességi viszonyok mellett kb. egy hét alatt embrionálódnak és fertőzésre alkalmassá válnak. A fogékony állat szájon át felveszi, elfogyasztja a petéket vagy akár a petéből „kibújt” lárvát. De a fertőződésnek egy harmadik módja is lehetséges. Előfordulhat ugyanis, hogy a peték a vivőgazdaként szereplő földigilisztába vagy csigába jutnak, ahol betokolódva akár évekig fertőzőképes állapotban maradhatnak, és ezek felvételével is fertőződhet a fogékony szárnyas. Sőt újabb megfigyelések szerint a legkülönfélébb ízeltlábúak is szerepelhetnek vivőgazdaként.
A fertőzőképes peték vagy lárvák a madarak száján át a takarmánnyal, ivóvízzel, talajrészekkel vagy a vivőgazdák elfogyasztása során az emésztőcsőbe jutnak, majd onnan a vérárammal a tüdőbe kerülnek, végül pedig a légcsőbe vándorolnak. Mintegy 17-20 nap szükséges ahhoz, hogy az ivarérettségüket elérjék.
TÜNETEK
Már a fertőződés után 1-2 hét múlva megjelennek a jellegzetes klinikai tünetek. Először csak az tűnik fel, hogy az állatok sajátságos légzési tüneteket mutatnak, népiesen „cikákolnak”. Amint a leírt esetben is történt, sokan úgy gondolják, hogy az állatok meghűltek, és valamilyen antibiotikumot adnak a csirkéknek. Persze ilyenkor a baktériumellenes készítmények semmit sem használnak, és a kóros tünetek nagyon gyorsan súlyosbodnak.
A kis állatok a nyakukat nyújtogatják és a légszomj miatt a csőrüket tátogatva kapkodják a levegőt. Eközben nehezen szörtyögve, sípolva lélegeznek, tátott csőrrel ide-oda szaladgálnak, fejüket, nyakukat rázzák. Úgy tűnik, mintha a férgeket ki akarnák rázni a torkukból. Étvágytalanná válnak, vérszegények lesznek, lesoványodnak. A lárvák okozta roncsolás tüdőgyulladást okoz.
Végül is a csirkék egy része a kínzó köhögést okozó kimerülésben pusztul el, más részük pedig megfullad, ha nem kap időben segítséget. A légcsőférgek megtelepedése főleg a fiatal, néhány hetes csirkékre, fácáncsirkékre jár veszéllyel. Egészen fiatal csirkékben már 3-4 féreg jelenléte esetén is súlyos légzési zavarok jelentkeznek. A fácáncsirkék különösen érzékenyek, előfordulhat, hogy már akkor elpusztulnak tüdőgyulladásban, mielőtt a férgek elérték volna a légcsövet, végleges tartózkodási helyüket.
A BÁNTALOM MEGÁLLAPÍTÁSA
Az elmondott tünetek jellemzőek, észlelésük esetén és a körülményeket mérlegelve, gondolni kell a tüdőférgességre is.
Ha van mikroszkóp, a nagy peték kimutatásával történhet a fertőzöttség megállapítása. Egyébként a férgeket élő állaton is megláthatjuk, ha a tollakat kitépjük vagy félrehajtjuk, és a légcsövet a nyak kihúzása után erős fénnyel szemben átvilágítva vizsgáljuk. Az ipszilon alakú férgek ily módon jól előtűnnek.
Azokat a férgeket, amelyek a légcső felső harmadában telepedtek meg, a szájüreg felől is megláthatjuk, ha ujjunkkal gyenge nyomást alkalmazunk a gégetájékra.
ORVOSLÁS
A betegség megelőzésére és gyógyítására többféle készítmény is kapható, mely kiválasztása és alkalmazása állatorvosi feladat. Példaként megemlítünk egy korszerű antiparazitikumot, mely a petéket, a lárvákat és a férgeket is elöli. Ez a FLUBENZIM 5%-os premix, mely egyúttal számos más parazitafaj ellen is hatásos. Tíz kg takarmányhoz 6 gramm gyógyszert kell keverni 7 napig a mellékelt utasítás szerint.
Elmondok egy ma már korszerűtlennek tartott, de kevés állat esetén jó eredményt hozó módszert, amit annak idején magam is többször alkalmaztam.
A kezelés Barium-antimonil-tartaráttal végezhető oly módon, hogy 25 csirkére 20 gramm gyógyszert lehet számítani. A kezelés lényege az, hogy a fertőzött csirkének 10 percig kell a porított gyógyszert belélegezni. Ehhez fontos, hogy a csirkéket dobozba helyezzük, melyben a gyógyszerpor jól felverődjön.
A doboz mozgatása a csirkéket élénk egyensúlyozásra készteti, és ily módon szárnyaikkal csapkodó, mozgó állatkák a poralakú gyógyszer folyamatos felkavarodását idézik elő. Ugyanakkor fárasztó munkájuk során mélyeket lélegeznek és jól beszippantva a gyógyszert, az a légcső mélyén helyezkedő férgekhez is eljut.
A FERTŐZÉS MEGELŐZÉSE
1. A fiatal csirkéket az idősebb állatoktól külön kell tartani.
2. Legalább 10 hetes korig el kell különíteni a pulykáktól a csirkéket, mert a pulykák gyakran akkor is fertőzöttek lehetnek légcsőférgekkel, ha a helmintózisnak semmiféle jelét nem mutatják.
3. A szabadtartás elősegíti a fertőzés lehetőségét. A földigiliszták potenciális fertőzési forrást jelentenek.
4. A betegség veszélye esetén hatékony parazita-ellenes szert kell a takarmányba keverni. A korszerű gyógyszerek többféle féregfaj ellen is hatékonyak (ilyen pl. a FLUBENZIM stb.).
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. augusztusában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése