2015. június 6., szombat

A szarvasmarhák parazitás betegségei 3. (Tüdőférgesség)


A SZARVASMARHA TÜDŐFÉRGESSÉGE
A bántalom azon parazitózisok közé tartozik, mely a legrégebben, több mint 200 esztendővel ezelőtt ismertté vált, és a nagyon csapadékos esztendőkben (pl. negyvenes évek, hatvanas évek eleje stb.) országszerte járványszerűen lépett fel, és súlyos veszteségeket okozott. Mégis a ritkábban felismert parazitózisok közé tartozott (KOTLÁN prof.). Ennek oka azzal magyarázható, hogy a betegségre jellemző szindróma (köhögés, nehéz légzés, emphysema, hurutos tüdőgyulladás stb.) számos egyéb okból is felléphet (megfázás, baktériumok, vírusok okozta bántalom stb.), és a légúti tünetek jelentkezése során a szakemberek elsősorban ezekre a betegségekre gondolnak. Pedig ha a fertőzés lehetőségeinek körülményei gyanút kelthetnek a bántalom fellépésére, bizony gondolni kell a tüdőférgességre is.
Régebben a bántalom gyógykezelése sokszor nagyon bonyolult volt, mert a gyógyszerek légcsőbe fecskendezésével történt, ugyanakkor a hajlamosító vagy súlyosbító körülményekként jelentkező egyéb parazitózisokat is vizsgálni kellett (coccidiosis, májmételykór, gyomor-bélférgesség stb.). Nagy könnyebbség, hogy ma már olyan széles hatósugarú gyógyszerekkel rendelkezünk, melyek egyúttal ezeket a parazitákat is elpusztítják a szervezetben.
A KÓROKOZÓ
A szarvasmarhában csak egy tüdőféreg-faj él: a Dictyocaulus viviparus. Fehér színű, a hím 35-40, a nőstény 50-70 mm hosszú. A légcsőben és a hörgőkben él.
A tüdőben megtelepedett ivarérett nőstényférgek petéket raknak, amelyekben kialakult lárva vagy még a légutakban vagy pedig a petéknek az emésztőcsövön való keresztülhaladása közben elhagyja a peteburkot.
A petét vagy a már az abból kikelt lárvát a gazdaállat felköhögi és lenyeli. Így kerülnek a lárvák a bélcsatornába, ahonnan a bélsárral ürülnek a külvilágra. A D.viviparus l. Lárvái a talajon közvetlen fejlődéssel kétszeri vedlés útján fertőzésre alkalmas lárvákká alakulnak.
A lárvák nedves legelőkön a rájuk nézve kedvező viszonyok között akár 4-5 hónapig is életben maradhatnak. A kiszáradást, a napfényt és a téli fagyokat nem jól bírják – bár egyes lárvák áttelelhetnek – az állomány fertőzöttségét nem a legelő, hanem a féreghordozó szarvasmarhák tartják fenn.
A BETEGSÉG FELLÉPÉSÉNEK LEFOLYÁSA SÚLYOSSÁGÁT BEFOLYÁSOLÓ TÉNYEZŐK
1. Hiányos takarmányozás.
2. Egyéb parazitás fertőzöttség (mételykór, kokcidiózis, bunostomosis).
3. Megfázás, az állatok életkora.
4. Öröklött tényezők, és mindaz, ami a szervezet ellenálló képességét csökkenti.
TÜNETEK
A növendékállatokban enyhe fertőzöttség (kb. 10-15 lárva) tünetmentes marad, erősebb fertőzés azonban jellemző klinikai tünetekkel jár. Nem súlyos fertőzés enyhe hörghurutban mutatkozik, az állatok időnként, de néha rohamokban köhögnek, a mellkas felett sípoló, búgó zörejeket lehet hallani.
Súlyosabb fertőzés esetén hurutos tüdőgyulladás léphet fel, ami gyakori köhögésben, lázas hőemelkedésben nyilvánulhat meg. Az állatok kondíciója leromlik, a lélegzés feltűnően nehezített, némelykor a beteg állat szétterpesztett lábakkal, előrenyújtott fejjel és nyakkal áll, tüdőtágulat is jelentkezhet. Az ilyen tünetek pár nap alatt halálra vezethetnek.
VÉDEKEZÉS – ORVOSLÁS
A lappangóan fertőzött állatok kiiktatása, a fertőzöttség megszüntetése a borjakat az idős állatoktól elkülönítve kell tartani a legelőn.
GYÓGYKEZELÉSRE jól alkalmazható az előbbiekben már megismert IVERGEN PREMIUM L.A. injekció, az ott leírt módon alkalmazva.
 (A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. áprilisában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése