2015. június 25., csütörtök

Védjük meg a kiskutyákat a fertőző betegségektől 2. (Fertőző májgyulladás)


FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS – CORONAVÍRUS OKOZTA BÉLGYULLADÁS
  Előbbi bejegyzéseinkben elmondtuk, hogy főként a fiatal kutyák egészségét számos olyan vírusos bántalom veszélyezteti, melyek megfelelő védelem híján csak nagyon költségesen vagy egyáltalán nem orvosolhatók. Azt is elmondtuk, hogy hazai viszonyok között a nyolcvanas években kezdődően nőtt meg a kutyakölykök megbetegedésében és elhullásában szerepet játszó fertőző betegségek jelentősége.
Ezúttal két sok veszteséget okozó bántalmat, a kutyák fertőző májgyulladását és a coronavírus okozta bélgyulladás okozóját, a betegségek tüneteit, lehető orvoslásuk és a megelőzésének lehetőségeit fogjuk ismertetni.
A KUTYA FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁSA
A fertőző májgyulladás többnyire a fiatal kutyák nagyfokú elesettségével, heveny esetekben lázzal, hányással, sárgasággA cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. decemberébenal járó súlyos betegsége. A fél évesnél fiatalabb kutyák a leggondosabb kezelés ellenére is többnyire elpusztulnak, az ennél idősebbeknél azonban már jobbak a gyógyulás kilátásai. Perakut (túlheveny) esetekben a betegség a kóros tünetek jelentkezése után már akár néhány órával is halálra vezethet.
EGY ESET A GYAKORLATBÓL
Sürgősen hívott egy tulajdonos Pécsújhegyről, hogy nagyon értékes Dalmata fajtájú szukájának mindkét kölyke az előbbi napon még nem látszott betegnek, a mai napra azonban egyszerre csak apatikusan fekszenek, öklendeznek, annyira elgyengültek, hogy még lábra állítani sem lehet őket. A hirtelen bekövetkezett súlyos állapot meg a tünetek alapján arra gondol, hogy az értékes kis állatokat a szomszéd – akivel évek óta nincs beszélő viszonyban – megmérgezte. Kérdésemre elmondta, hogy az állatok parvovírus elleni oltásban részesültek és a napokban szándékozta az új gazdi elvinni őket.
A kölykök néhány órán belül elhullottak, és miután a gazda kérte a boncolásukat, elküldtem azokat az illetékes Állategészségügyi Intézetbe, miután ott a bonclelet értékelése mellett lehetőség van bakterológiai és virológiai vizsgálatok elvégzésére is. A kórisme fertőző májgyulladás volt, annak túlheveny formája. A gazdi kérésére a mérgezés gyanúját kizárták.
A FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS
A kutyák súlyos elesettséggel, lázzal, sárgasággal, hányással, hasmenéssel és a vérerek károsodásával járó betegsége, mely világszerte előfordul.
Elsőként 1947-ben Rubarth (innen nevezik Rubarth-kórnak is) írta le a betegséget Svédországban, majd megállapították a bántalmat az Egyesült Államokban, Ausztráliában és a legtöbb európai államban is. Hazánkban 1954-ben diagnosztizálták az első beteget.
Mi okozza?
A betegség okozója egy nagyon apró, 80-110 μm átmérőjű adenovírus, amely legalábbis a betegség kezdetén az állat vérében és összes szerveiben megtalálható. A vírus iránt a kutyák és vadon élő rokonaik fogékonyak. Az emberre nem veszélyes.
A fertőző májgyulladás főként a fiatal állatok betegsége, néha idősebb állatok is megbetegszenek ugyan, de ezek sokkal könnyebben átvészelik a bajt, de veszélyes vírushordozók maradnak. A legérzékenyebb a 3 hónap és 1 éves kor közötti állapot, a fél évesnél fiatalabbak megbetegedése pedig többnyire halállal végződik.
A kórokozók ellenálló-képessége nem nagy, mert hő hatására már 60 °C-on hypoklorit, nátronlúg és formaldehid fertőtlenítőszerek hatására perceken belül elpusztulnak, váladékokkal ürülve azonban az állatok környezetében néhány hétig is életben maradnak.
HOGYAN TÖRTÉNIK A FERTŐZÉS?
Előre kell bocsátani, hogy a beteg állatok minden váladékukkal, így a bélsárral és a vizelettel is nagy mennyiségben ürítik a vírust, sőt a fertőzésen tünetmentesen átesett vagy meggyógyult kutyák is 4-6 hónapig vírushordozók maradnak. Ez azzal magyarázható, hogy a betegség 7-10 napján, amikor az ellenanyagok megjelennek a szervezetben, a vírus a keringésből eltűnik, de életben marad a vese kanyarulatos csatornácskáinak hámsejtjeiben. Következésképpen a gyógyult állat továbbra is, akár 4-6 hónapig vírusürítő maradhat, noha a betegségnek már semmiféle tünetét nem mutatja.
A fertőzés azonban nemcsak közvetlen érintkezéssel terjedhet, hanem a ragályfogó tárgyak közvetítésével is. Főként a beteg állat nyálával, vizeletével, esetleg hányadékával fertőzött táplálék, ivóvíz vagy a ragályfogó tárgyak, többek között ketrecek, szállítóeszközök, szerszámok jelentenek fertőzési veszélyt. A kórokozó felvétele többnyire szájon át következik be.
A szájon át felvett vírus ezután bejut a mandulába és a regionális nyirokcsomókba, ahol elszaporodik, majd néhány nap múlva betör a véráramba, és virémia alakul ki.
A vírus megtámadja a fehérvérsejteket, a vérerek endothel sejtjeit, ami apró vérzésekkel és ödéma kialakulásával jár. Ugyancsak megtámadja a májat is, ennek következménye a májgyulladás (sárgaság), a veséket, melynek a vesegyulladás, sőt a szemet is, mely szemtünetek kialakulásával járhat. Olykor bejuthat a vírus az agyvelőbe is, ahol agyvelőgyulladást idéz elő. A betegség kiállása tartós védettséget eredményez.
TÜNETEK
1. Főként idősebb állatokon az is lehetséges, hogy a bántalom teljesen tünetmentesen zajlik!
2. Perakut, tehát túlheveny betegben – amit az a leírt eset során is történt – a betegség a kóros tünetek jelentkezése után akár már néhány óra múltán halálhoz vezethet. A bántalom magas lázzal jár, a hőmérő higanyszála akár 40,5-41,0 °C-ra is felfuthat. A betegek bágyadtak, levertek, elesettek, és fokozott szomjúságérzet jelentkezik (KÉP).


3. A leggyakrabban észlelt heveny kórforma során a bántalom 2-5 napos lappangás után 2-5 napig tarthat, míg ha a félheveny formában lép fel a bántalom, akár 6-14 napig is elhúzódhat.
Heveny esetekben a levert állatok öklendeznek, hánynak, étvágytalanok és szomjasak. A végbélben mért belső testhőmérsékletük 40-41 °C-ra is felmelegedhet. A bélsár, de néha a vizelet is vért tartalmaz. Ezt észlelve a gazdik gyakran mérgezésre gondolnak.
Ha a beteg hasát megnyomjuk, főként a lapátosporc környékén, az állat erős fájdalmat jelez. Olykor a betegek szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg. Néhány napos megbetegedés után előbb a sclerán (színhártya, a szemgolyó burkának mintegy 4/5 része), esetleg a bőrön, főként a lágyéktájékon és a hereborékon sárgaság jelei láthatók.
A betegek szájnyálkahártyáján vérzések jelennek meg. Olykor ödémás duzzanatok keletkezhetnek a bőralatti kötőszövetben, a torok és a lágyéktájon, olykor a praeputiumon (=a fityma, a hímvessző szabad végén hüvelyszerűen befoglaló bőrkettőzet) is.
4. Félheveny esetekben az említett tünetek enyhébbek. A már láztalanná váló állatokon enyhébb-súlyosabb sárgaság illetve anaemia (vérfogyottság, vérszegénység) mellett a nyálkahártyákon és a bőrön a vérzések nagyobbak lesznek. Az elhúzódó esetekben a szaruhártya elhomályosodása is bekövetkezhet.
Az agyvelő megbetegedése miatt görcsök is előfordulhatnak, esetenként enyhe légúti tünetek (könnyezés, orrfolyás, köhögés) is kialakulhatnak. Ugyancsak az idegrendszeri zavarokra utalhat az aluszékonyság, a végtagok és a nyakizmok epileptiform (epilepsziaszerű) görcse, a mozgás bizonytalansága és végül a hátulsó végtagok bénulása is.
ORVOSLÁS
Csupán tüneti kezelést lehet alkalmazni. Célszerű a lassú folyadékpótlás és glükóz applikálása. Forgalomban levő rendszerint CAV-1 elleni (a betegséget előidéző 1-es szerotípusú kutya adenovírus) ellenanyagot is tartalmazó hiperimmunsavó a betegség korai szakaszában adva jelentősen fékezi a vírus szaporodását és szóródását.
MEGELŐZÉS
A betegség megelőzésére számos oltóanyag áll rendelkezésre, melyek alkalmazása állatorvosi feladat. Sok olyan kombinált vakcina is forgalomba kerül, melyek a fertőző májgyulladáson kívül más vírusos bántalmak (parvovírus, szopornyica stb.) megelőzésére is hatékonyak, sőt gyakran Leptospira-antigéneket is tartalmaznak.
Miután a vakcina kiválasztása és alkalmazása a kezelő állatorvos feladata, ezúttal csupán példaként említünk meg egy kombinált oltóanyagot.
VANGUARD PLUS 5/L vakcina pl. alkalmas a parvovírusok elleni bélgyulladás, szopornyica, fertőző májgyulladás, parainfluenza és leptospirózis elleni aktív immunizálásra. Hathetes kortól 3 hetes időközzel 3-szor applikáljuk, majd évente egyszer kell megismételni.
Amennyiben azonban a szuka oltva volt fertőző májgyulladás ellen, a kiskutyák a kolosztrummal kapnak a betegség ellen ellenanyagot, mely csak 6-12 hetes korra ürül ki a szervezetből, ezért ilyenkor a 8. és 12. héten célszerű vakcinázni, majd az oltást évente egyszer megismételni.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. decemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése