2015. június 17., szerda

A baromfiak parazitás bántalmai 4. (Mételyokozta petevezető-gyulladás)


A MÉTELYEK OKOZTA PETEVEZETŐ GYULLADÁS (Prosthogonimosis)
Annak idején a Zala megyei M-i halastó mellett létesített baromfitelepről azzal a panasszal kerestek meg, hogy a tyúkok tojáshozama nagy fokban csökkent, és több tyúk is lágyhéjú tojást tojik. Egyik-másik esetben előfordult, hogy a tojásban nem volt sárgája sem, ún. hamis tojás termelődött.
Hirtelenében arra gondoltam, hogy kalciumhiány lehet a baj oka, és rendeztük a takarmányozást. Kiegészítettük a takarmányukat kalciummal, vitaminnal stb.
Miután azonban a helyzet nem javult, sőt egyre több tojótyúk étvágytalanná vált, gubbasztott és pingvinszerű testtartása hashártyagyulladás gyanúját is felvetette, 2 beteg állatot elvéreztettünk és felboncoltam. A boncolás során a petevezető gyulladását lehetett megállapítani, egyik esetben pedig kisebb-nagyobb fehérjerögöket találtunk abban, majd sikerült megtalálni a bajt okozó húsvörös színű mételyeket is.
Igaz, hogy a petevezető mételyes fertőzöttsége hazánkban ritka parazitózis, de az elmondott tünetek esetén erre is kell gondolni. És főként víz közelében a szitakötők rajzása idején, május-június hónapokban, ugyanis a szárnyasok a mételyekkel fertőződött szitakötők és azok lárváinak elfogyasztása során fertőződnek. A tojótelepet a Gazdaság miután ráfizetésessé vált, felszámolta.
A KÓROKOZÓ
A bántalom okozója egy apró, mindössze 5-15 mm hosszúságú húsvörös színű élősködő, a Prosthogonimus cuneatus nevű métely, mely tyúkban, ritkábban kacsában is a Fabricius-féle tömlőben (= madarakban a kloáka dorsális felületén helyezkedő „nyirokszövet”, mely legfontosabb jelentősége a limfociták képzésében van) tartózkodik, majd onnan olykor a petevezetőbe is eljut, és annak gyulladását okozza. Ez pedig a tojástermelés zavarával jár.
KÓRFEJLŐDÉS
A mételyek fejlődésében két köztigazda szerepel: az egyik az édesvízi csiga, a másik pedig a szitakötő. A fertőzött szárnyasok által ürített „petéket” felveszik a csigák, a csigában a sporocisztákból ún. cerkáriák keletkeznek, és ezek a csigákból a szitakötő lárvákba hatolnak. Itt betokolódnak (metacerkáriák). A baromfi a szitakötő lárvák vagy éppenséggel a kifejlett szitakötők elfogyasztása révén fertőződik.
A szitakötő lárvák szép időben gyakran kimásznak a vízből, és a szárazföldön nem kis távolságra is eljutnak. A tyúkfélék (kacsák) ilyen körülmények között tömegesen fertőződhetnek metacerkáriákkal. Különösen veszélyes a május-június hónap, amikor a szitakötők rajzanak.
A madarak Fabricius-tömlőjében tartózkodó mételyek általában nem okoznak különösebb bajt még akkor sem, ha több van belőlük. A baj akkor következik be, amikor a tömlőből a petevezetőbe kerülnek, ahol súlyos gyulladást indítanak meg. Hogyan kerülhetnek a kórokozók a petevezetőbe? Oly módon, hogy a tojás lerakása után a petevezető összehúzódik, mely szívó hatása során „beszippantja” a parazitákat.
Az összehúzódó szívó hatásra a mételyek a petevezetőbe vándorolnak, és aszerint, hogy a petevezető melyik szakaszába hatolnak, más és más természetű gyulladást indítanak meg. Ha a petevezető hátulsó mészhéj anyagot termelő szakasza betegszik meg, akkor ez puha héjú tojások termelődésében nyilvánul meg. Ha pedig a mételyek tovább hatolnak, akkor a felsőbb szakaszok megbetegedése a tojássárgája hiányos kialakulásában mutatkozik, és a petefészek is beszünteti a működését. Mindennek következtében egyrészt a tojássárgája hiányzik, másrészt a petevezetőben kisebb-nagyobb alaktalan fehérjerögök keletkeznek. A folyamathoz rendszerint hashártyagyulladás is csatlakozik.

A petevezető gyulladását előidéző Prosthogonimus métely fejlődésmenete

TÜNETEK
A beteg állatok kezdetben lágy héjú tojásokat tojnak, majd beszüntetik a tojásrakást. Később a kloákából tapadós folyadék szivárog, mely a tollakat összetapasztja. Az állatok bágyadtak, étvágytalanok, sokat ülnek a fészekben. Ha hashártyagyulladás fejlődik ki, akkor csakhamar elhullanak.
Azokban az esetekben, ha a tojáshozam zavarai tavak környékén tartott baromfiállományban (tyúk, kacsa) a nyári hónapokban jelentkeznek, gondolni lehet a mételyek okozta gyulladásra. A bántalom gyanúja esetén a kezelő állatorvos utasítása szerint kell eljárni a helyi körülmények ismeretében. 
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. szeptemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése