2015. június 18., csütörtök

A baromfiak parazitás betegségei 4. (Hajszálférgesség)


A BAROMFI HAJSZÁLFÉRGESSÉGE (Capillariosis)
A tyúkfélék és vízimadarak nyelőcsövében, begyében, vékony- és vakbelében gyakran különféle, mindössze néhány cm hosszúságú és hajszálvékony fonálférgek (Capillariák) telepszenek meg, melyek szabad szemmel nem is láthatók.
A nyelőcsőben és a begyben pl. a Capillaria contorta és a C. perforans fordul elő, melyek petéje a talajra hullva 1-4 hét alatt embrionálódik, fertőzésre alkalmassá válik, és direkt módon megfertőzheti a fogékony baromfit. Más esetekben azonban az embrionálódott petéket elfogyasztja a földigiliszta, és a lárvák annak az emésztőcsövében szabadulnak ki. A férgek addig tartózkodnak a giliszta szervezetében, amíg azokat egy fogékony szárnyas el nem fogyasztja.
A férgek a tartózkodási helyükön a hám burjánzását, elszarusodását valamint a nyálkahártya gyulladását idézik elő.
Milyen tüneteket okoz?
A fertőzött állatok erősen lesoványodnak, vérfogyottá és más betegségek iránt fogékonyakká válnak. Bélsaruk híg, néha vízszerű, nyálkás. Az állatok bágyadtak, környezetük iránt nem érdeklődnek, a tojók tojáshozama pedig csökken.
A fertőzöttség megállapítása a bélsár mikroszkópos vizsgálatával történhet, gyógykezelésre pedig FLUBENOL, FLUBENZIM stb. vehető igénybe az állatorvos rendelése szerint.
(Megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. szeptemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése