2015. június 20., szombat

A baromfiak parazitás bántalmai 5. (Tolltetvesség)


A TOLLTETVESSÉG
Mindennapos állatorvosi gyakorlatom során nem egyszer azzal a panasszal keresett fel a tenyésztő, hogy a baromfiállománya eltetvesedett, a csirkék már a fejlődésükben is elmaradtak, és nemcsak az állatok bőrén futkoz „milliónyi” apró tetű, de ha bemegy az ólba, őt is ellepik az örökmozgó „pulykák”. Hogyan szabadulhatna meg tőlük?
A baromfiak megfogásakor a kezelése vagy oltása során magam is nem egyszer tapasztalom, hogy a tollak széthúzásakor, azok tövénél, az állat bőrén számtalan apró tetű futkározik. Ha egy tollat kihúzunk, annak tövén szabad szemmel is jól láthatók a szürkésfehér petecsomók, serkék.
MI OKOZZA?
A szárnyasok testén számos tetűfaj élősködik. Vannak olyanok, amelyek ellökődött hámsejtekkel táplálkoznak, akadnak tollrágó, sőt vérszívó tetvek is.
A tolltetvek szárnyatlan, lapos testű, szabad szemmel is jól látható rovarok. A fejük a testhez viszonyítva nagy, széles szájszerveik rágásra alkalmasak. Baromfiakon a tetvességet előidéző tolltetvek számos neme és faja fordul elő, olykor igen jelentős számban (2. KÉP).



A tolltetvek szürkésfehér petéiket csomóban a tollazatra, a tollszárak alsó, a bőrhöz közel eső részéhez rakják. A petékből 8-10 nap alatt bújnak ki a lárvák, melyek vedlések után 3 hét alatt ivarérettekké válnak. Csak gazdáik testén tudnak véglegesen megélni.
Egy-egy petecsomóban több tucatnyi pete van, és ez magyarázza, hogy a tolltetvesség gyorsan terjed olyan állományokban, ahol a zsúfolt elhelyezés miatt a madarak gyakran kerülnek érintkezésbe egymással.
TÜNETEK
A tetvek örökös mozgásukkal viszketést, nyugtalanságot okoznak. A tetves madarak tollazata helyenként kihull, a súlyosan fertőzött állatok lesoványodnak, ellenálló képességük lecsökken, és hajlamossá válnak más betegségek iránt. Szerepet játszhatnak a különféle fertőző betegségek terjesztésében is.
Tehát a tetves madarak tollazata helyenként kihull, a toll zászlójának jó részét lerágják. Bár hámpikkelyekkel táplálkoznak, alkalmilag vért is szeretnek nyalogatni, és ilyenkor néhány faj a bőrt fel is sértheti.
A tetves baromfi sokat tollászkodik, tollát csipegeti, hullik a tolla, a bőr kissé kipirul, korpázik. A súlyosan fertőzött állatok lesoványodnak, vérfogyottá válnak, a téteményképességük csökken, fejlődésükben visszamaradnak, csökken a tojástermelés. Az élősködők átmenetileg áttelepedhetnek a gondozóikra is.
A tollazat szétnyitásakor az élénken mozgó tetvek hamar előtűnnek, a petecsomókat pedig a tollak tövén könnyen meg lehet találni.
VÉDEKEZÉS
Amint az óvantagok elleni védekezés során már említettem, a paraziták ellen többféle készítményt is használhatunk. Arról, hogy adott gyógyszertárban melyik készítmény kapható vagy éppenséggel milyen újabb készítmény kerül forgalomba, arról az állatpatikában vagy a kezelő állatorvostól kérhetünk tájékoztatást.
Ezúttal példaként azért említem a NEOSTOMOSAN koncentrátumot, mert ezt a szert előbb csak az emlősállatok bőrparazitái ellen alkalmaztuk. Csak utóbb derült ki, hogy a baromfiak külső parazitái ellen is eredményesen használható anélkül, hogy a gazdaállatokra bárminemű kedvezőtlen hatással volna. A tojástermelést sem zavarja. Oly módon alkalmazzuk, hogy az állatokat is meg a berendezési tárgyakat is 1:400 hígítású NeoStomosan oldattal, kézi permetezőkészülékkel lepermetezzük. Többféle kiszerelésben kapható, de csak az 1 és 5 literes kiszerelésű vényköteles. Élelmezés-egyészségügyi várakozási idő nincs! 
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. szeptemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése