2015. június 2., kedd

A szarvasmarhák parazitás betegségei I.


A paraziták a szarvasmarhák szerveiben (bélcsatorna, tüdő, máj stb.) vagy éppenséggel a köztakarójában (pl. bőrbagócs) megtelepedve nagyon súlyos gazdasági veszteségeket okoznak.
A borjak visszamaradnak a fejlődésben, súlyos esetekben pedig az elhullásukat is előidézhetik (orsóférgesség, kokcidiózis, cryptosporidiosis stb.).
Az epeutakban megtelepedett mételyek az állatok kondícióromlását, téteményképességének a nagyfokú csökkenését (hús-, tejtermelés) okozzák, amíg pedig nem találtak hatékony gyógyszert évtizedeken keresztül a szarvasmarhák tömeges elhullását is előidézhetik.
A szarvasmarha borsókáit tartalmazó hús vagy húskészítmények megfelelő hőkezelés nélküli elfogyasztása az ember fertőzését okozza, tehát az állatról emberre terjedő bántalmak, zoonózisok közé sorolandó.
A szarvasmarhák hátán szembetűnő duzzanatok alakjában jelentkező bőrbagócs-fertőzés súlyos esetben az állat lesoványodását, tejtermelésének csökkenését, a hát bőrének – tehát a legértékesebb részének átlyuggatása folytán a bőr elértéktelenedését okozzák. De még tovább folytathatnám a sort a férgek okozta súlyos kártételekről.
A továbbiakban a szarvasmarhák gyakoribb parazitás fertőzéseiről, azok megelőzéséről és korszerű gyógykezeléséről fogunk szót ejteni.
A szarvasmarhák parazitózisai nagyon súlyos gazdasági veszteséget okoznak, nem egyszer veszélyeztetik az állattartás, tenyésztés eredményességét. A fertőzések elleni védekezés, azok felismerése, és fellépésük esetén a bántalmak mielőbbi orvoslása, az eredményes termelés érdekében a legfontosabb tennivalók közé tartozik. A továbbiakban ehhez kívánunk megfelelő tájékoztatást nyújtani.
A BORJAK HASMENÉSSEL JÁRÓ PARAZITÓZISAI
A fiatal borjak hasmenésének számos oka lehet (baktérium, vírus, takarmányártalom stb.), mely az állatok fejlődésének elmaradásával, étvágytalansággal, súlyosabb esetekben elhullással is járhat. De nagyon sok esetben éppen a szervezetben élősködő paraziták okozzák a súlyos veszteséget.
Amikor a bántalom a szokásos pl. antibiotikumos gyógykezelésre sem reagál, mindig gondolni kell a parazitás fertőzöttség lehetőségére is, hogy a mielőbbi hatékony védekezéssel (orvoslással elejét vehessük a baj elhatalmasodásának és a súlyosabb veszteségnek.

A hasmenéses borjú étvágytalan, bágyadt, lesoványodott



Gyógyszer beadása borjúnak

A SZARVASMARHA ORSÓFÉRGESSÉGE
Nem egyszer azzal a panasszal keresi fel a gazda az állatorvost, hogy a borjú nem fejlődik, a születéskor olyan jól fejlett állat visszaesett a fejlődésben, súlyos, makacs hasmenése van. Többnyire adnak a hasmenéses állatnak valaminő gyógyszert (pl. legtöbbször NeoTesol pulvist), de az nem használ.
Amikor az elmondott tünetegyüttes lép fel, nagyon sokszor az orsóférgesség okozta a bajt.
A KÓROKOZÓ
E nem csekély veszteséget okozó bántalmat a vékonybélben élősködő, halvány rózsaszínű, hengeres testű, mintegy 15-32 cm hosszúságú, jellegzetesen aceton szagú orsóféregfaj, a Neoascaris (Toxacara) vitulorum okozza.
A borjak orsóférgekkel való fertőződése teljesen eltér a sertésnél, baromfinál vagy egyéb állatfajoknál megismert formától. A borjú ugyanis a szájon át felvett orsóféregpetéktől sohasem fertőződik meg, sőt oly módon sem lehetett megfertőzni azokat, ha milliószám etették a borjúkkal a petéket.
A fertőződés egyedül a méhen keresztül történhet. Ez azt jelenti, hogy az anya elfogyasztja a petéket, majd a belőlük kikelt és vándorló lárvák bejutnak a véráramba, a vérrel pedig a magzatba. Mindezek következtében előfordulhat, hogy a kis állatnak már születése pillanatában vannak orsóférgek a vékonybelében.
TÜNETEK – ORVOSLÁS
A betegség főként a 3-4 hónapnál fiatalabb borjakban lép fel. A legjellemzőbb tünet a fiatal állat hasmenése, mely többnyire 1-2 hétig tart. A bélsár általában híg vagy pépes, szürkésbarna színű, esetenként nyálkát, olykor pedig ép vagy szétesőben levő férgeket tartalmazhat.
Gyakran megfigyelhető viszont, hogy a megfelelő fejlettséggel és testtömeggel született, orsóférgekkel fertőzött borjak már a klinikai megbetegedés előtt sem fejlődtek eléggé, és nem mutatják a megszokott, joggal elvárható testtömeg-gyarapodást.
A fertőzött borjaknak jellegzetes, édeskés, acetonra emlékeztető lehelletük van. Az orsóférges borjak ellenálló-képessége is csökkent, és hajlamosabbá válnak a legkülönfélébb fertőző és nemfertőző betegségek iránt. Ugyanakkor a kényszervágott borjú húsa – annak rendellenes szaga miatt – emberi fogyasztásra alkalmatlanná válik.
A fertőzöttség gyógykezelésére többek között jól bevált a VERMITAN szuszpenzió, amit szájon át kell adagolni a mellékelt utasítás szerint, vagy az IVOMEC injekció, mely alkalmazása során 50 testtömegkilogrammonként 1 ml mennyiséget kell a bőr alá fecskendezni. Alkalmazása állatorvosi feladat.

A SZARVASMARHA KOKCIDIÓZISA
Elterjedtsége és a betegség által okozott súlyos gazdasági veszteség miatt a szarvasmarhák egyik nagyon jelentős parazitás bántalmaként tartják számon. Világszerte elterjedt. A mintegy két évtizeddel ezelőtt megjelent felmérés szerint is világszerte 700 millió dollárra becsülték – akkori értékben – a fertőzöttség által okozott gazdasági veszteséget.
Egy hazai felmérés során, amikor véletlenszerűen kiválasztott hazai szarvasmarha telepeken vizsgálatokat végeztek, a kokcidiózisos fertőzöttség felmérésére, a telepek 74%-ában találtak Eimeria oocisztákat.
A patogén (tehát betegséget okozó) Eimeria bovis és Eimeria zuerni fajok közül, legalább egyikük jelen volt minden vizsgált telepen, és az állatok 48,2%-ának bélsarából kimutatható volt.
De megemlíthetek egy közelmúltban fellépett hazai esetet is, amikor egy csaknem másfél ezer egyedből álló hazai szarvasmarha állományban lépett fel a baj, és a betegség felismeréséig, valamint a hatékony gyógyszer gyógyító és megelőző alkalmazásáig súlyos gazdasági veszteséget okozott a fertőzöttség.
Az említett gazdaságban a borjak a fejlődésben elmaradtak, étvágytalanná váltak, súlyos hasmenés lépett fel, és elhullások is voltak. Miután számos olyan betegség van, amely hasonló tünetekben mutatkozhat, és ezek között is messzemenően a leggyakoribb a kóli-fertőzés okozta hasmenés, antibiotikumos kezelést alkalmaztak.
Miután azonban az antibiotikumok alkalmazása semmiféle eredménnyel nem járt, a kezelő állatorvos elvégeztette a kokcidiumos fertőzöttség megállapítására irányuló laboratóriumi vizsgálatot.
Ennek során derült ki, hogy a súlyos betegséget és veszteséget a patogén kokcidiumok idézték elő.
A diagnózis, a betegség megállapítása után a kezelő állatorvos az egész állományt kezelés alá vette egy nemrégiben forgalmazásra került hatékony gyógyszerrel (Baycox), mellyel nemcsak azt érte el, hogy a klinikai tüneteket mutató állatok meggyógyultak, de megszűnt az elhullás, és ami gazdasági szempontból ugyancsak rendkívül fontos, a súlygyarapodás is az elvárható, kívánt mértékűr emelkedett. A gyógyszerelés után a súlygyarapodást illetően 163 gramm volt naponta az előny, ami jelentős eredménynek számít!
Talán az is lényeges adat – a kolléga szóbeli közlése szerint –, hogy a kezelés időpontjában a gyógyszerköltség borjanként átlagosan 1939 Ft-ot tett ki.
MIT KELL TUDNI A KOKCIDIUMOKRÓL?
A kokcidiumok apró, spórás véglények, melyek a háziállatok belének, epeutainak és veséjének hámjában élősködnek. A kokcidiumos fertőzés igen gyakori, alig van juh, sertés, szarvasmarha, házi- és vadnyúl vagy baromfi, amelynek bélsarában – legalábbis elvétve – ne lehetne néhány oocisztát találni. Súlyosabb megbetegedések leginkább csak fiatal állatok között és bizonyos segítő körülmények behatására jelentkeznek.
Gyakorlati szempontból talán elegendő lesz annyit elmondani, hogy a kokcidiumok fejlődésében az ivaros és az ivartalan szaporodás váltakozik. A fertőzés e folyamatok során képződött oocisztákkal („peték”) történik.
A KÓROKOZÓ
A szarvasmarhákban található Eimeria fajok közül a legnagyobb kórokozó-képességgel rendelkező legfontosabb fajok az Eimeria zuerni és az Eimeria bovis, melyek az egyévesnél fiatalabb szarvasmarhákat betegítik meg.
A parazita fertőzőképes alakja az oociszta („pete”), amely a beteg és a fertőzést tünetmentesen hordozó szarvasmarhák bélsarával kerül a külvilágra.
Az oociszta rendkívül nagy ellenálló-képességgel rendelkezik, nedves és hűvös helyeken hosszú ideig is fertőzőképes maradhat. Miután a borjú szájon át felvette az oocisztát, bélcsatornájában 3-5 nap alatt sporozoiták (a kokcidiumok fejlődési alakja) szabadulnak fel, melyek azután behatolnak a gazdasejtbe, és számos alkalommal ivartalanul osztódnak. Eközben minden utód egy másik bélhámsejtbe jut. Ez a ciklus többször is megismétlődik. A parazita stádiumok megsokszorozódása miatt nagyszámú bélhámsejt elpusztul.
Oociszták ezrei ürülhetnek egy-egy fertőzött állat bélsarával, melyek mindegyike érett állapotban 8 fertőzőképes sporozoitát tartalmaz.
A FERTŐZŐDÉS
A fogékony állatok a sporulált oocisztákkal szennyezett takarmány vagy ivóvíz elfogyasztása során, vagy a borjúnevelő berendezési tárgyainak nyaldosása folytán, esetleg legelés közben fertőződnek.
Az istállófertőzés bekövetkezhet oly módon is, hogy a hasmenéses állatok mögött szétfröccsenő bélsár szennyezi az almot, és a szomszédságban lévő takarmányt, de úgy is, ha a trágyahordásra használt vellával takarmányoznak.
TÜNETEK
A bántalom súlyossága több tényezőtől is függ. Ezek közé tartozik a borjak által felvett oociszták száma, az állat életkora (3 hetestől 12 hónapos korig), valamint hogy melyik kokcidiumfaj támadta meg az állatot.
A bántalom tünetei: bágyadtság, étvágytalanság, fokozott vízfogyasztás, lázas állapot. Jellemző tünet a hasmenés, melynek súlyossága változó, a híg bélsár ürítésétől a véres hasmenésig terjedhet. A bélsár bűzös, a bélsárban gyakran vércsíkos, véres-nyálkás cafatok ürülése látható, mely szennyezi a farok és a far bőrét is.
A beteg állatok gyakran görcsösen erőlködve próbálnak bélsarat üríteni, miközben néha végbélelőesés és elhullás is bekövetkezhet, de akár kiszáradás és kachexia (=senyvesség) is.
A túlélő állatok testsúlya – a tapasztalatok szerint – akár 22-27 kg-mal is kevesebb lehet egészséges társainál.
A betegség rontja a felnőtt állatok későbbi reprodukciós teljesítményét és tejhozamát is. A bélben előidézett károsodás pedig utat nyithat a másodlagos baktériumos fertőződésnek.
Igaz, hogy a kokcidiózis enyhe eseteiben csak kisebb fokú hasmenés mutatkozik, de az ilyen esetekben jelentkező étvágytalanság kondícióromláshoz és növekedésbeli visszamaradáshoz vezethet.
ORVOSLÁS – VÉDEKEZÉS
A betegség gyógyítására és megelőzésére újabban egy nagyon hatásos készítmény áll a rendelkezésünkre, a BAYCOX BOVIS, mely 3 ml/10 ttkg mennyiségben szájon át adagolva csökkenti az oociszták ürülését és a hasmenéses gondokat. Megszakítja a kokcidiumok fejlődési ciklusát, és elősegíti a betegek felépülését. A praepatens időszak alatt végzett kezelés pedig meggátolja a klinikai tünetek megjelenését.
De melyik praepatens időszak? A nyilvánvalóvá válást megelőző szakasz, vagyis az az időszak, amelyben az élősködők érése, fejlődése folyik, és amely befejeztével a fertőzés, esetünkben az oociszták kimutathatóvá válnak, majd a bántalom is nyilvánvalóvá válik, megjelennek a klinikai tünetek. Ez az Eimeria bovis esetében 17-22, az E. zuerni során pedig 16-19 nap.
Ajánlatos egy csoport minden egyes állatát egyidejűleg kezelni, és feltétlenül biztosítani kell az igényeknek megfelelő takarmányozást és vitaminellátást. Különösen fontos a jó higiéniás körülmények biztosítása (takarítás, fertőtlenítés stb.) és a zsúfoltság megszüntetése.
A véres hasmenés csillapítására kiegészítő kezelést lehet alkalmazni (adstringensek stb.) a kokcidiumok kimutatása a bélsárból történik az állatorvos útmutatása szerint.
A SZARVASMARHA CRYPTOSPORIDIOSISA
A Cryptosporidium parvum egy világszerte előforduló kokcidiumszerű bélélősködő, mely hazánkban is honos, és a fertőzött állományokban általában az 1-3 hetes borjakban súlyos hasmenést, a fejlődésben elmaradást, olykor elhullást okoz.
Ugyanakkor fontos tény, hogy a zoonózisok, tehát az állatról emberre terjedő betegségek közé tartozik. Az ember fertőződésekor súlyos profúz vizes hasmenést, görcsös hasi fájdalmakat stb. okoz.
Amióta egy évszázaddal ezelőtt Tyzzer egerekből kimutatott egy Cryptosporidium-fajt több mint 18 gazdafajban, ember-, emlősök-, és madarakban is megtalálták a véglényt, mely összetett fejlődési ciklusa a vékonybél hámsejtjeiben zajlik. Hazánkban elsők között állapították meg borjakban a kórokozót.
A FERTŐZÉS MENETE
A fertőzött felnőtt állatok bélsarukkal ürítik a parazita oocisztáit anélkül, hogy ezek a kórokozót hordozó állatok klinikai tüneteket mutatnának. Miután a borjú megfertőződik a parazitával a véglény gyorsan elszaporodik a bél falában és súlyos károsodást okoz.
A borjak az első fertőződés után 4 napon belül már nagyszámú oocisztát kezdenek üríteni a környezetbe, mely a többi borjú fertőzését idézi elő.
TÜNETEK
Leggyakrabban az 1-3 hetes borjakban hasmenés jelentkezik. Az állatok étvágytalanok, a fejlődésben visszamaradnak. A bélsár híg, pasztaszerű, néha bűzös, kenőcsös, vércsíkokat vagy nyálkacafatokat tartalmaz. Kedvező esetben 2-4 nap múlva a bélsár normálissá válik, más esetekben viszont kiújul vagy éppenséggel hosszabb időn át tart, és a borjak kiszáradásához, és olykor elhullásához vezet.
ORVOSLÁS – VÉDEKEZÉS
Az oociszták csaknem minden antibiotikummal és kokcidiumellenes szerrel, valamint a legtöbb fertőtlenítőszerrel szemben is rezisztensek, és vastag faluknak köszönhetően életben maradnak a környezetben.
Legfontosabb teendő úgy a kezelés, mint a megelőzés szempontjából, a környezet oocisztákkal való szennyezettségének a csökkentése. Különös gondot kell fordítani az ellés körüli időszak higiéniájára, az újszülött borjak megfelelő tartására, takarmányozására. Gondoskodni kell a beteg állatok részére a folyadék és az elektrolitok pótlásáról. Ott, ahol a kórokozó jelen van, az általa előidézett hasmenés enyhítésére, illetve megelőzésére alkalmazható az újszülött borjak esetében a HALOCUR oldat, mely csökkenti az oociszták ürítését. A gyógyszer az állatorvos utasítása szerint alkalmazható.
A kórokozó kimutatása laboratóriumban a bélsárból, vagy a bélnyálkahártyájáról vett kaparékból történhet.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. februárjában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése