2015. június 16., kedd

A baromfiak parazitás bántalmai 4. (Orsóférgesség)


Előbbi bejegyzéseinkben beszámoltunk arról, hogy a szárnyasok szervezetében számos élősködő, parazita tartózkodik, melyek nemcsak az állatok téteményképességét csökkentik, de számos esetben elhullással járó megbetegedést is okozhatnak (pulyka black head, galamb „golyvája”, kokcidiózisok, légcső- és galandférgesség stb.).
A következőkben a szárnyasok egyik legelterjedtebb parazitózisáról, az orsóférgességről valamint a métely- és fonálférgességről fogunk szót ejteni, nevezetesen e bántalmak okozójáról és kártételéről valamint a megelőzés és gyógykezelés lehetőségeiről.
A BAROMFI ORSÓFÉRGESSÉGE
A baromfiak egyik legelterjedtebb helmintózisa. Az orsóférgek nemcsak a házityúkot támadják meg, de a galambban, pulykában, a gyöngytyúkban és a pávában is előfordulnak.
SÚLYOS VESZTESÉGET OKOZ
A baromfiak parazitás betegségei közül az orsóférgesség a legtöbb gazdasági veszteséget okozó bántalmak közé tartozik.
A csirkék fejlődési ereje megtörik, ellenálló-képességük lecsökken, súlyosabb esetekben akár csont-bőrré lesoványodhatnak és a baromfinevelés ráfizetéses lesz.
A fertőzöttség mértékét tekintve POTAKOVA megállapította, hogy az 1-20 orsóférget hordozó csirkék testsúlya kb. 10 dkg-mal, 21 vagy ennél több féreg esetén mintegy 20 dkg-mal kisebb volt, mint a féregmentes társaiké.
Úgy találta, hogy a tojóállományokban a fertőzöttség 9,6-12,8 százalékos tojásveszteséget okozott.
1.) A legsúlyosabb kár a takarmánypocsékolás. A gyors anyagcseréjű férgek tetemes takarmánymennyiséget vonnak el a gazdaállattól.
2.) A bélben megtelepedett paraziták a vékonybélben hurutos folyamatokat indítanak meg, de súlyosabb fertőzés esetén előfordulhat, hogy a férgek teljesen kitöltik a bél üregét, és bélelzáródást okoznak.
3.) Amint az előbbiekben olvashattuk, nagymértékben csökken a tojáshozam.
4.) Ugyancsak megtörik az állatok ellenálló-képessége, és fogékonyabbakká válnak más bántalmak iránt. Ugyanakkor kevésbé vagy alig immunizálhatók a fertőző betegségekkel szemben (Gumboró, baromfipestis, baromfikolera stb.).
5.) Azt is olvashattuk – POTAKOVA kísérleteiben szignifikánsan értékelve –, hogy már néhány féreg is milyen nagy mértékben képes visszavetni a csirkék fejlődését, súlygyarapodását, súlyosabb esetekben azok lesoványodnak, és miután a férgek nemcsak a takarmányt emésztik fel, de a szervezet vitaminkészletét is, a fertőzött állatokban vitaminhiány alakul ki, ami pedig a növendékállatok fejlődéséhez alapvetően szükséges.
MI OKOZZA?
A tyúkfélékben az orsóformájú Ascaridia galli okozza a bántalmat. A hímek 5-7,5 cm, a nőstények 6-11,5 cm hosszúságot érnek el.
A galamb parazitája az Ascaridia columbae, amely a két végén ugyancsak elvékonyodott és orsóhoz hasonló, de nagyjából feleakkora, mint a házityúkban élősködő orsóféreg.
Egyetlen féreg naponta akár több tízezer petét is képes termelni. E magas produkcióhoz természetesen sok táplálékra is van szüksége, amit a gazdaállattól von el a parazita.
Az ürülékkel óriási számban külvilágra jutott vastagfalú peték mintegy 5-15 nap alatt embrionálódnak, és hamarosan fertőzőképessé is válnak. A takarmánnyal vagy az ivóvízzel felvett petékből a bélcsatornában hamarosan kikelnek az alig 1 mm hosszú lárvák, melyek a bélben már 4-6 hét alatt elérik az ivarérettségüket, és a nőstények a peték tömegével szennyezik, fertőzik a környezetüket. E fejlődési idő a csirkék korától és fogékonyságától függ, így a fiatal csirkékben és a gyengébb ellenállású egyedekben rövidebb, az idősebbekben és a tyúkokban pedig hosszabb. A csirkék akár már napos korban fertőződhetnek az embrionálódott orsóféreg petékkel.
Igaz, hogy az Ascarisok direkt fejlődésű férgek, fejlődésmenetükben nem szerepelnek köztigazdák, mégis előfordulhat, hogy földigiliszták veszik fel a szabadban levő petéket, és őbennük kelnek ki a lárvák. A gilisztában kikelt és annak szervezetébe befészkelődött lárva hosszú ideig fertőzőképes állapotban marad. A csirke azután a giliszta elfogyasztásával fertőződik.
Fontos tudni, hogy a szabadba jutott peték a külső környezetváltozásokkal szemben nagyon ellenállóak, és a talajban hosszú ideig, akár 2 esztendeig is megőrzik fertőzőképességüket. Elpusztításuk nem könnyű feladat.

Tyúk vékonybele orsóférgekkel (Ascaridia galli) kitöltve

TÜNETEK
A fertőzött baromfiak kis számú féreg esetén nem mutatnak észrevehető tüneteket, de a téteményképességük csökken. Súlyosabb fertőzés során a fertőzött szárnyasok bágyadtak, étvágytalanok, tollazatuk borzolt, a csirkék fejlődése megtörik. Sokszor annyira lesoványodnak, hogy élesen érezhető a mellcsontjuk. Gyakori a hasmenés, olykor pedig akár mérgezésre utaló tünetek, bénulások is előfordulhatnak.
MITŐL FÜGG A KLINIKAI TÜNETEK SÚLYOSSÁGA
1.) Mindenek előtt a megtelepedett férgek számától.
2.) A szervezet ellenálló-képességétől.
3.) A fertőzött állat korától, ugyanis a fiatal csirkék sokkal érzékenyebbek, mint az idősebb társaik.
4.) A megfelelő A-vitamin ellátottság nagy fokban befolyásolja a fertőzöttség kialakulását, mert az A-hypovitaminózis kedvez a férgek megtelepedésének, ugyanakkor az A-vitaminnal történő bőséges ellátottság növeli a baromfiak ellenálló-képességét az orsóférgekkel szemben.
5.) Azt is megfigyelték, hogy azok a csirkék, melyek bőven kaptak állati fehérjét, ellenállóbbak voltak a fertőzéssel szemben, mint azok, melyeket főleg növényi fehérjékkel etettek.
Itt említem meg, hogy az idősebb állatokban gyakran található néhány féreg anélkül, hogy a gazdaállat egészségét veszélyeztetné, ugyanakkor azonban ezek az állatok peteürítésükkel súlyos fertőzési veszélyt jelentenek.
ORVOSLÁS
A gyógyszeres kezelésre, a férgek elhajtására legújabban a FLUBENOL 5% port ajánlják, mely 600 g-os kiszerelésben kapható, és a mellékelt utasítás szerint kell alkalmazni. A készítmény nemcsak az orsóférgek ellen, de számos egyéb parazita elhajtására is alkalmas. A gyógyszer Rp. köteles, és az állatorvos utasítása szerint kell alkalmazni.
A gyógyszeres kezelés mellett fontos az állatok igényének megfelelő takarmányozás, a fehérje- és vitaminellátás, valamint a jó higiéniás körülmények biztosítása (A-vitamin!).
Kis számú baromfi esetén, a háztáji udvarokban a férgek elhajtására igen jó eredménnyel alkalmaztam a benzines kezelést. Csupán egy 10 ml-es fecskendő és egy 8-10 cm-es vékony gumicső kell a kezeléshez, ami házilag is könnyen elvégezhető. Egy testsúlykilogrammra számítva 2 ml benzint kell a begybe fecskendezni a szájon keresztül. A kezelés munkaigényes, de veszélytelen, olcsó és biztonságos, azoknál a szárnyasoknál is eredményes, melyek nem vagy éppenséggel alig fogyasztják a gyógyszeres takarmányt. A benzines kezelés után – a hús fogyasztását illetően – nincsen várakozási idő.
NÉHÁNY TANÁCS A MEGELŐZÉSRE
1.) Nagyon fontos a teljes értékű takarmányozás (fehérjék, ásványi sók, vitaminok) biztosítása. Különösen fontos az A- és B-vitamin ellátás (pl. Jolovit, élesztő stb.).
2.) Az idősebb állatok tünetmentes fertőzöttsége miatt a különböző korú állatokat egymástól elkülönítve kell tartani.
3.) Fokozott figyelemmel kell lenni akkor, ha az előbbi évben gilisztásak voltak az állatok! Olvashattuk az előbbiekben, hogy az orsóféregpeték akár 2 évig is fertőzőképesek maradhatnak a környezetben.
4.) Fokozott gondot kell fordítani a higiéniás körülményekre (naponta tisztogatni az etető- és az itatóedényeket stb.).
5.) A szétszóródott peték megsemmisítésére jól alkalmazható a 3 százalékos forró szódaoldat. Egyéb lehetőségekről a kezelő állatorvos tanácsát kell kérni.
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. szeptemberében.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése