2014. november 30., vasárnap

Hotelek és környékük 3.

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben  hotelekben és azok közvetlen közelében a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában. 

.
.
Az ötcsillagos Tropicana szállodában egy egzotikus, fáradságűző, alkoholos gyümölcsitallal fogadtak. Szobánk átvétele után tüstént felmentünk a szálló kilátó tornyába, ahonnan fenséges látvány tárult elénk. Telt ház van. Óriási az idegenforgalom. A világ minden tájáról jönnek kíváncsi látogatók, turisták.
.
.
.
.
Korán volt az ébresztő az első bécsi éjszaka után, hogy körülnézhessünk a városban.  Szobánk udvari ablakában ébredeztünk. A jó levegőt a falra futtatott Ampelopsis biztosította. A vendégszeretetet nagybetűkkel írják Ausztria fővárosában, amely mindig is a nemzetközi turisztika egyik központja volt. A bécsi szállodákban és a vendéglátóipari üzemekben a vendég első látogatásakor király, a másodiknál azonban már kedves ismerős - s ez Bécsben még a királynál is több.
.
.
.
.
 Az árusoknál megvásárolt virágok többsége az ún. lei, vagyis a híres polinéziai virágkoszorú készítésére szolgál. Megérkezésünkkor a fogadásunkra már a szállodában ilyen virágkoszorút tettek a nyakunkba. A részegítő illatú lei fonása egyike azoknak a ritka valódi hawaii szokásoknak, amelyek ellenálltak a nyugatiasodásnak. Nincsen ünnepség, házasság, temetés, keresztelő, búcsúünnepség és így tovább, amely lei nélkül méltó lenne a nevére.
.
.
.
.
Dollárért mindenütt mindent! Pezóért szivart, rumot, emlék-csecsebecsét és italokat. Addig vásárolhattunk, amíg a tarhétán jegyzett pezóra váltott pénzünk tartotta. Amit vettünk, az értékét mindig leírták, míg végül nullára futott. A kubaiak árai ugyanis államilag dotáltak. A rekkenő hőség miatt a szállodaszobánk ajtaja-ablaka szellőztethető, redőnyös, kellemes hőmérsékletű volt: pihenésre alkalmas.
.
.
.
 .
A 3 csillagos Mcussafir szállodában laktunk. Éppen indulóban vagyok.
.
.
.
 .
Szállásadóm Hans Sachtleben volt (aki a téeszben mint kőműves dolgozik) és felesége. Szép, jellegzetesen német lakásuk volt. Az emeleten két hálószoba, a földszinten a konyha és előszoba, ebédlő és nappali. A nagy szuterénban a vizet szolgáltató villanymotor, két nagy üst, melyek egyikében állandóan volt meleg víz és főtt a krumpli. Innen nyílt a fürdőszoba. A sertések nem ólban, hanem épületben vannak, reggel és este overálban és klumpában megetetik őket, de nem vetkőznek úgy hozzá, mint nálunk! Házuk a falu végén állt. Egyszer éjjel két teljes órát bolyongtam, míg sikerült hazatalálnom, de akkor meg a kapu feletti nagy csengő mindenkit felriasztott.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése