2014. november 22., szombat

Táblákkal 1.

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben  tábláknál a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában. 

.
.
Hamarosan elérjük Szkander bég városát, Krujét. Itt született Szkander bég 1408-ban, majd 1443-ban tért vissza szakadár katonáival felszabadítani szülővárosát. A törökök sokszor támadták a várost, de végül is csak Szkander bég halála után 10 évvel, 1478-ban tudták elfoglalni. A bevezető úton hatalmas tájékoztató tábla jelzi, hogy szívesen fogadnak bennünket.
.
.
.
.
Melbourne városi parkjában nagy élvezettel szippantok mélyeket a csodálatosan szép virágköltemény bódító és nyugtató illatából. Közben azt silabizálom, hogy melyik virágnak mi lehet a neve latinul - amint az egy kis tábláról leolvasható.
.
.
.
 .
A domborműtől balra haladó úton megyünk tovább, ahol egy sziklaplatóra jutunk. Itt valaha erődítmény állt, és régi bolgár sírok találhatók. A rekkenő hőségben (bevallom) nem kis akaraterőmbe telt, míg felmásztam a hatalmas sziklahegy tetejére, de ott már kárpótolt az elém táruló fenséges látvány messzi-messzi vidékre, míg közvetlenül alattam a mélységben Madara piros háztetői sorakoztak.
.
.
.
 .
A Powerscourt kert következő látnivalónk. Írország leszebb kertje! A kastély Richard Wingfield, Powerscourt első vicomtjának rendelésére készült az 1730-as években.
.
.
.
.
Egy rendezett kisvárosba, Akranesbe érkezünk. Csodálatos kilátás nyílt a tengerre. A városokban nagyon kevés a kutya. A fővárosban csak az tarthat ebet, akinek a szomszédai ehhez hozzájárulnak. A közterületeken pedig a kutya "hagyatékát" bizony azonnal el kell takarítani. A szabály megszegőire könyörtelenül súlyos büntetés vár. Izlandon rend és tisztaság honol.
.
.
Olaszország (1989)
.
 .
Róma felé útközben megállunk egy rövid pihenőre.
.
.
Portugália (2001)
.
 .
Csodálatosan szép a botanikus kert. 
.
.
Svájc (1989)
 .
.
Liechtenstein fejedelemség mindössze 4-9 km szélesen és 25 km hosszan terül el a Rajna és a Drei Schwestern dolomithegysége között. Területe 158 négyzetkilométer, és őfelségét, II. Ferenc Józsefet 16 ezer lélek vallja uralkodójának. Rajtuk kívül még 10 ezer külföldi lakik a kis monarchia régiójában. Fővárosa Vaduz, az 5 ezer lakosú település.
.
.
 .
 .
Első kirándulásunk a Chitwan Nemzeti Parkba vezetett. Az idegen név jelentése: a dzsungel szíve. A nemzeti park területe fél Pest megye nagyságú. A sok állat közül én csak orrszarvúakat és őzeket láttam. Az elefántoknak külön megállóhelyeik vannak. Elővezetik az állatot, majd magas, lépcsős alkotmány tetejéről beszállunk. Hátukra erősített kasban négyen férnek el. Nyakába ül a hajtó, aki bambuszbottal irányítja, ösztökéli a jószágot. A két méteres elefántbozóton át az őserdőbe jutunk. Testes bambuszfák alatt döcögtünk. Jól meg kellett kapaszkodni, mert imbolygott a kas.
.
.
Vietnam (1999)
.
.
Útban a régi főváros, Hué felé, felkapaszkodunk a Hai Van hágóra. A hatalmas erdőségek közepette számos hajtűkanyaron kell a buszunknak átküzdenie magát. Rövid pihenőt tartunk, és - akár hiszik, akár nem - már itt is megrohamoztak bennünket az árusok, akik dollárban kiáltják ki a tarifáikat.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése