2014. november 19., szerda

Számottevő helyeken

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben  meghatározó történelmi, politikai, földrajzi helyszíneken a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában. 

.
.
Megnéztük a várnai Park Múzeumot 1444 emlékeiről. A feleségem fotóz kivételesen. "A Fegyverbarátság park-múzeuma a bolgárok, lengyelek, magyarok, románok, csehek és jugoszlávok megbonthatatlan egységének emlékműve. E népeknek ma is közös a célja - a béke és a szocializmus megszilárdítása, a kommunista társadalom teljes győzelmének kivívása" - olvasom a kapott füzetkében. Igen, ezt én is megmosolyogtam. 
.
.
Ecuador (1985)
.
 .
Megható pillanat számomra! Egyik lábbal a földgolyóbis északi, a másikkal pedig a déli féltekén állok. A pontos helyet egy francia és spanyol tudósokból álló expedíció jelölte ki.
.
.
.
.
A monumentális oszlopcsarnok. A hatalmas Amon-templomot a 12. dinasztia kezdte építeni, majd generációkon keresztül szépítették és építették tovább. Hihetetlenül óriási építménnyé. Az oszlopokat úgy készítették, faragták, hogy a köveket egymásra rakták rámfák segítségével, majd előbb fent faragták és úgy haladtak lefelé, és szukcesszíve szedték el a rámfákat is. És a számomra abszolút hiteles oszlopméret-vétel: jól érzékelhető az objektum monumentalitása, amint lerogytam az egyik oszlop peremére a reliefek és hieroglifák társaságában a fáradságtól, hőségtől és szellemi kimerültségtől. (Csak úgy röpködtek a fáraók nevei, évszámok, istenek, építési stílusok, történelmi adatok meg a többi...)
.
.
.
 .
A trónon már Mumtaz Mahakl névre hallgatott a szép hercegnő, és sorra ajándékozta urának a gyermekeket, mígnem a tizennegyedik gyermek szülésébe 1631. június 17-én belehalt. Mielőtt a túlvilágra költözött, azt kérte a férjétől, hogy olyan síremléket emeljen a számára, amely a szerelmükhöz méltó és amelyhez hasonló nincsen a világon! A sah még aznap - amikor asszonya lehunyta szemét örökre - elrendelte a szerelem katedrálisának felépítését. A szép hitves utolsó kívánságának teljesítése 27 esztendőbe telt! Ennyi ideig tartott, míg 20 ezer ember felépítette a század és az utókor építészeti csodáját, a Tadzs Mahalt. Maharanából hozták a márványt, Sihriből a homokkövet, Afganisztán, Perzsia és Közép-India bányáiból a féldrágaköveket. Munkaerőben pedig Indiában sohasem volt hiány.
.
.
.
.
Megérkeztünk a dolmenhez! Az útról egy ösvény vezetett a Browne's Hill-i dolmenhez. A dolmen jelentése: álló kő oszlopokból és az ezekre keresztbe fektetett nagy kőtömbből álló történelem előtti síremlék.  Ez az ország legméretesebb dolmene. A 100 tonnás kőtömb egyik végén a földbe ágyazódott, a másik végét 3 kisebb kőtömb tartja. Régebbi, mint a piramisok. A Kr.e. 2000-ből való építmény valószínűleg egy törzsfőnök sírját jelzik. Körülötte korabeli temető van. Meg is örökíttettem magam a régmúlt nevezetes emléke előtt.
.
.
.
.
Ritkán van alkalma az embernek, hogy olyan asztalnál ülhessen, melynél sok-sok évvel ezelőtt magas rangú államférfiak és hadvezérek írtak alá országokat érintő, sorsdöntő megállapodásokat. Ez a kerek asztal egy olyan hely, ahol Kína, az USA és Portugália egyezségeket kötött annak idején.
.
.
.
.
 
Először a hadimúzeumot néztük meg Potsdamban. A kiszolgált háborús emlékül kiállított gépre sajnos felszállni már nem tudtam, csak mellé állni.
.
.
.
.
Maszkatban, a fővárosban vagyunk. Mögöttem a külföldi követségek épületei.
.
.
.
.
A Csang Kai-sek Emlékparkban vagyunk. A tábornok és hadvezér alapította meg nemzeti Kínát, a Kínai Köztársaságot - másfél millió hívével. A milliárdnyi lakosú Kína azért nem tudta Tajvant elözönleni, mert Amerikával katonai szerződést kötött Csang Kai-sek. Hamarosan nemcsak katonai de gazdasági segítséget is kapott az USA-tól. Ma már Tajvan a Távol-Kelet egyik leggazdagabb és legnagyobb valutatartalékkal rendelkező állama.
.
.
.
.
A saigoni Elnöki Palotába invitálom Önöket, mely ma a látogatók sokaságát vonzza. Thieu, volt elnök innen csempészett ki a menekülésekor 16 tonna aranyat a kínaiak segítségével a föld alatti folyosókon. 1975. április 30-án fél 11 órakor éppen ülésezett a minisztertanács, amikor a felszabadító hadsereg tankjai betörtek az udvarra. A tanácsterembe belépő tiszt 48 minisztert és a tábornok elnököt találta ott. Lefegyverzésük után egy katonával levest hozatott fel nekik, egyszerű katonalevest. Az urak megvető fintorral fordultak el a szimpla étel láttán. Ekkor a kapitány rájuk zárta az ajtót és őrt állított oda. A sok szép és drága elnöki ajándékot bizony nem lehetett megenni. 72 órás szobafogság után - mielőtt hazaeresztették az urakat - ugyanaz a katona ugyanolyan levest hozott. Úgy falták, hogy még repetát is kértek! Ezúttal első ízben fogyasztottak puritán fogást életükben. Nekem pedig életemben először nyílt alkalmam arra, hogy beüljek egy igazi köztársasági elnöki székbe. Kihagyhatatlan volt! Bár a 35 fokos hőségben nem éppen a protokoll előírása szerint öltözködtem.
 
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése