2014. november 20., csütörtök

Kézimunkákkal

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben  kézimunkákkal vagy üzemekben a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában. 

.
.
Beálltam egy fénykép erejéig a kézzel készített reklámfigura mellé. Állítólag ez a festett grimasz a betegségektől véd. Csak mosolyogtam a számomra régen elavultnak tűnő mondavilág megjelenítésén, ám ők rendíthetetlenül hisznek a maszkok erejében. Lett hát egy emlékfotóm a ceyloni embereket, azok felfogását megjelenítő mesevilágból.
.
.
.
.
A papiruszműhelyben megnézhettük, hogyan is készülnek azok a csodálatos papiruszképek, miként készül a növényből maga a papiruszlap, és miként festik rá azokat a gyönyörű ábrákat, melyekből vásárolni lehet. Mi is az a papirusz? Az ókor legelterjedtebb íróanyaga, a mai papír őse. Úgy készült, hgoy az iszapsás egyiptomi fajtájának vastag szárát a kérgétől megfosztották, majd szalagokra szelték. Ezután a szalagokat keresztbe rakták és összeragasztották. Az alsó Nílus vidékén termesztették a lakók a Cyperus Papirust, mert gyökere emberi táplálék volt, kérgéből kötelet és kosarat készítettek, szárából tutaj, a szár belének vékony szeleteiből pedig papiros készült.
.
.
.
A papiruszokon kerültek elő az ókori mindennapi élet valamennyi szegmensére rávilágító, történelmi szempontból felbecsülhetetlen jelentőségű lelete. Hajtogatni nem lehetett, ezért összetekerve tárolták: tekercselték. Persze a papirusz jelentősége túlhaladta Egyiptom határát.
.
.
.
.
Marken lakói évszázadokon át elszigetelten éltek a szárazföldi néptől, ezért alakult ki sajátos népviseletük, sok különös szokásuk és nem mindennapi életkörülményük is. A színes népviselet még megvan. A komor, egyhangú természettel akart dacolni a sziget lakossága, amikor tarka öltözetet öltött, színes klumpát, az asszonyokra bő, piros szoknyát és pompás cifra, hímzett ingvállat adott.
.
.
.
.
Előfordul, hogy ömlik az égből az eső, mintha dézsából öntenék. A hirtelen leszakadó trópusi eső ellen a legjobb védelmet a bambuszból készült esernyő nyújtja. Vajon  tényleg elegendő ilyenkor? Mindenesetre tengerparti szállónk parkjában sorba rakták őket a földre.
.
.
.
 .
A Pisztrángnevelőben a vezető barátságosan fogad. A kardhal fogásáról elmondja, hogy a halászok az éj leple alatt néhány km-re hajóznak ki a parttól és itt vetik ki irgalmatlanul hosszú, akár kilométernyi halászzsinórjukat. A kardhal ugyanis 2000 méter mélységben él a tengerben, de éjszakánként 600 méterre is feljön. Így reggelre akár száznál is több halat felhúzhatnak. Csaliként tintahalat vagy makrélát használnak. A kis (ismeretterjesztő) kitérő után szétnézünk az üzemben!
.
.
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése