2014. november 21., péntek

Legyek lárvái által okozott parazitózisok


A LEGYEK LÁRVÁI ÁLTAL OKOZOTT PARAZITÓZISOK 3.
A légyinvázió káros következményeit taglaló cikk-sorozatunkban megismertünk több olyan betegséget, melyek során az ember vagy az állatok egészségének károsításával a legyek fontos, olykor kiváltó szerepet játszanak. A következőkben néhány olyan gyakoribb bántalmat fogunk ismertetni, amit a legyek álcái idéznek elő háziállatainkban, veszélyeztetve az egészségüket és téteményképességüket. Ugyanakkor elmondjuk az orvoslás lehetőségeit is.
A JUHOK ÉS KECSKÉK BAGÓCSLÁRVA-FERTŐZÖTTSÉGE. OESTROSIS
A nyári meleg hónapokban, főleg a déli órákban a légyrajzás idején, amikor a juhok összebújnak vagy az orrukat a földhöz szorítják, mintegy ösztönösen védekeznek a kb. 10 cm hosszú világossárga színű szőrökkel fedett juhbagócs legyek (Oestris ovis) támadása ellen (1. KÉP). Ezek a legyek ugyanis egy nagyon gyakori parazitás bántalom, a juhok (és kecskék) orrbagócs fertőzésének okozói.
Az elevenszülő támadó legyek a betegséget előidéző álcákat akár röptükben is lerakják a gazdaállatok (juhok, kecskék, kivételesen egyéb állatok) orrnyílásainak közelébe, esetleg a nyálkahártyára, a szem tájékára, ritkábban más testtájékra. Az álcák ezután bevándorolnak az orrüregbe, ott megtelepednek, majd teljes fejlettségük elérése után, tartózkodási helyüket elhagyva, a talajra hullanak, itt bebábozódnak, és 4-6 heti átalakulás után a bábokból a légy kirepül.
A KÓROKOZÓ
A juhbagócs kb. egy cm hosszúságú, elevenszülő légy. Alapszíne sötétszürke, de világossárga dús szőrözöttsége miatt sárgásszürkének tűnik. A szabadban nem könnyű megtalálni. Petéiből már a tojócsövében kikelnek a kb. egy mm hosszú lárvák, amelyeket – amint az előbbiekben is olvashattuk – a légy a nyári meleg órákban többnyire a juhok orrnyílásainak a szomszédságába rak le.
Ezután a fiatal lárvák az orrüregbe vándorolnak, ahol 8-10 hónap alatt elérik a teljes fejlettségüket.
Az érett álca megközelítőleg két és fél cm hosszú, 11 szelvényből áll. Kezdetben sárga, majd sötétbarna színű. A következő tavasszal vagy nyár elején elhagyja az orrüreget és a talajra hullva bebábozódik, majd a bábból kb. egy hónap múlva repül ki a légy (2. KÉP).
TÜNETEK
A fertőzés során, miközben a lárvák bevándorolnak az orrüregbe, az állatok rázzák a fejüket vagy dörzsölik az orrukat, hogy megszabaduljanak azoktól, hamarosan azonban megnyugodnak, és hónapokig semmiféle kóros tünetet nem mutatnak. Egészségesnek látszanak.
Amikor azonban a lárvák már kifejlődnek, kialakul az orr- és melléküregek hurutos elváltozása, gyulladása, mely egyre bővebb savós, később nyálkás és gennyes orrfolyásban és kötőhártya-hurutban nyilvánul meg.
A lárvák benntartózkodásának utolsó két-három hónapjában a juhok sokat prüszkölnek, miközben egy-egy lárva ki is repül a talajra. Némelykor, ha a légyálcák tovább jutottak az orrjáratban, a hurutos, esetleg gennyes folyamat átterjedhet az agyburokra is. Ilyenkor a fertőzött állat időnként nyugtalankodik, fejét föl- és le vagy ferdén tartja, előrerohan, esetleg dülöngél. Az ilyen esetekben kialakuló idegrendszeri tünetek miatt nevezik a betegséget álkergekórnak is.
A lárvák kivándorlása után az orrhurut megszűnik, amikor azonban a besűrűsödött váladék nem tud kiürülni, akkor az orrfolyás állandósul. Az agyi tünetek megjelenése esetén a fertőzött állat rendszerint senyvességben lesoványodik és elhullik.
ORVOSLÁS
A betegség kezelésére, a féreglárvák elölésére többféle gyógyszer is forgalomban van: DECTOMAX inj. adagja 1ml/50kg, IVERCTIN 1% inj. 0,5ml/25ttkg. Várakozási idő 35 nap, kiszerelés 50ml. IVOMEC inj. 0,5ml/25ttkg. Kiszerelés 50, 200, 500ml. E gyógyszerek valamennyi fejlődési stádiumú lárva esetében hatékonyak. Az injekció bőr alá oltandó!
MEGELŐZÉS
A legyek gyérítésével és a lárvák elölésével (eltaposásával) történhet.
ELKÜLÖNÍTŐ KÓRHATÁROZÁS
Légzőszervi tünetek esetén a tüdőférgesség, tüdőgyulladás; az idegrendszeri tünetek jelentkezésekor pedig a kergekór, veszettség, juhok surlókórja és a listeriosis mutathat hasonló tüneteket, melyekre figyelemmel kell lenni.
A LÓ GASTEROPHILOSISA (ROZSFÉRGESSÉG)
Az eset régebben történt, de annyira jellemző, hogy tanulságos lesz közreadni. Egy nyári napon, vasárnap délután a székhely-községemtől 5 km-re levő feketesárpusztai romatelepről azzal hívott egy tulajdonos, hogy egyéves csikója görcsöl, „kólikásan” dobálja magát, nagyon rosszul van. Sürgős kiszállást kér. Kérdésemre elmondta, hogy a csikó nagyon sovány, de csak néhány órája „kólikázik”.
Akkor még nem volt szervezett állatorvosi ügyelet, de mivel sürgős esetről volt szó – bár vasárnapi vendégeim voltak – azonnal vettem a táskámat, motorra ültem és irány Feketesárpuszta.
Megérkezésemkor sajnos a csont-bőrré lesoványodott, hosszú és borzas szőrű csikó már elhullott. Mondtam a tulajdonosnak, hogy valaminő parazitás fertőzöttségre, mindenekelőtt orsóférgességre, rozsférgességre stb. gondolok, de csak boncolás során lehet a pontos diagnózist, a lesoványodás és a halál okát megállapítani. A tulajdonos kérte az állat felboncolását, mely során – megdöbbenésemre – 412 rozsférget találtunk a nagy fokban hurutos gyomorban. A lesoványodást, vérszegénységet ez okozhatta. Az egyszeriben súlyos nyugtalankodást és elgyengülést, majd pedig az elhullást az idézhette elő, hogy a gyomor átfúródott és nagyfokú vérzés is bekövetkezett a nagyobb erek sérülésével. Elmondtam a megdöbbent tulajdonosnak, hogy mindez megelőzhető lett volna, ha gyógyszerrel kihajtja a parazitákat, amikor észrevette, hogy a csikó nem fejlődik megfelelően, az étvágya is szeszélyes stb.
A ROZSFÉRGESSÉG (GASTEROPHILOSIS)
A lovak és főként a csikók betegsége, amit a lóbagócs legyeknek a ló gyomrában fejlődő lárvái okoznak. Aránylag nagyon elterjedt betegség, amely a csikók fejlődését és erőbeli állapotát hátráltatja. A betegséget előidéző bagócsok tömötten szőrözött, barnás, a szabadban ritkán meglátható legyek.
A KÓROKOZÓRÓL
Többféle bagócslégy is ismert, melyek a petéiket a lovak különböző testrészeikre rakják le, a férgek kórfejlődése azonban hasonló. Ezúttal a leggyakoribb, a lóbagócs (Gasterophilus intestinalis vagy G. equi) kórfejlődését ismertetjük.
A G. intestinalis némileg a mézelő méhhez hasonló 12-14 mm hosszú légy, széles és rövid szárnyain barnás sávval. A petéit a ló elülső lábaira és lapockatájékára rakja le. A 10-20 nap alatt megérő, majd a gyomorba került lárvák éretlen korukban húsvörösek, érett állapotban sárgásbarnák, csaknem 2 cm hosszúak és 18 szelvényből állnak.
A KÓRFEJLŐDÉS 
(Mócsy professzor után)
A bagócslegyek a nyár közepén és végén rajzanak, és rendszerint a déli órákban rakják petéiket a ló bőrére. Minthogy a legyek – ellentétben az erős zúgással röpködő pöcsökhöz – zajtalanul szállnak, az állatok a legyek ellen nem vagy alig védekeznek, s így a nőstény legyek zavartalanul tapasztják petéiket egyesével vagy kettesével a szőrszálakra.
A petében közepes meleg külső hőmérséklet esetén 10 nap alatt (néha előbb vagy később) kifejlődik az egy milliméter hosszú üvegszerűen átlátszó kis álca, amely a petébe zárva hónapokig fertőzőképes marad. A lárvák a meleg és a nedvesség, de különösen a bőr dörzsölésének és nyalásának hatására megnyílt petéből maguktól szabadulnak ki.
A lenyalással vagy a takarmánnyal felvett lárvák közvetlenül a szájba jutva, a száj szélére került lárvák pedig a bőr epidermiszében (a bőr legfelső rétege) a szájhoz vándorolva befurakodnak a száj és a nyelv nyálkahártyájába, s ott egészen a torokig fúrják magukat. A torokban a lárvák elhagyják a nyálkahártyában fúrt csatornájukat, az állat lenyeli azokat és a gyomorba kerülnek. Előfordulhat, hogy egyik-másik lárva megkapaszkodik a torok falán, és itt éri el a teljes fejlettségét.
MI TÖRTÉNIK A GYOMORBAN? 
(3. KÉP)
A gyomorba került lárvák a fajuknak megfelelő helyen megtelepednek legtöbbször kisebb-nagyobb csoportot alkotva, és e helyütt a nyálkahártyán egészen 3 mm széles kráterszerű mélyedéseket idéznek elő a feji rész befurakodása és nyomása következtében. Némelykor gyomorátfúródás, a nagyobb erek sérülése következtében vérzés, esetleg elvérzés következik be. A gyomor ellenálló képességének csökkenése következtében pedig a gyomor nagyobb fokú megtelődése esetén akár gyomorrepedés is létrejöhet.
A lárvák a gyomorban átlag 10 hónapig tartózkodnak, ezalatt kifejlődnek, majd a gyomor és béltartalommal együtt elhagyják az emésztőcsatornát. Ily módon a földre hullanak, ahol a talaj színe közelében egy-két nap alatt bebábozódnak. A bábokból a legyek 30-40 nap múlva bújnak elő. A kiszabadult legyek pár óra múlva párosodnak és a nőstény le is rakja a petéit.
A LÁRVÁK KÁRTÉTELE A GYOMORBAN
A fiatal gyengén takarmányozott csikókban már 50 bagócslárva is előidézhet emésztési és táplálkozási zavart, felnőtt lovakban azonban még 200 lárva sem okoz mindig észrevehető tüneteket.
A gyomor falán nagyobb csoportokban, esetleg az egész gyomorfelületen megtapadt lárvák nemcsak a gyomor összehúzódásait gátolják a gyomorfal beszűrődése és mechanikus hatásuk révén, hanem nyálkahártya-hurutot okoznak, zavarják a gyomornedv elválasztását, sőt akadályozhatják a gyomor kiürülését is.
TÜNETEK
A tünetek az ősszel, a tél folyamán, esetleg csak tavasszal jelentkeznek, és hosszabb ideig, a lárvák kivándorlásáig tartanak. A csikók étvágya változó és általában gyengébb. A szőr hosszú, borzas, tompafényű, a nyálkahártyák sápadtak. Időnként enyhe kólikás nyugtalanság észlelhető. Végbélvizsgálatkor vagy az állat ürítéseinek megfigyelése során esetleg fiatal, húsvörös színű rozsférgeket lehet találni a végbél nyálkahártyáján.
ORVOSLÁS
Rozsférges vidékeken a téli istállózás kezdetén még a betegség megjelenése előtt ajánlatos a csikókat féregteleníteni. Régen ez a művelet bonyolult volt és olykor nem is veszélytelen. Ma már olyan gyógyszerkészítmények állnak rendelkezésre, melyek nemcsak a rozsférgesség, de egyidejűleg számos külső és belső parazitás bántalom kezelésére is jó eredménnyel alkalmazhatók. A gyógyszer kiválasztása és alkalmazásának előírása a kezelő állatorvos feladata.
Csupán példaként egyetlen készítmény alkalmazását ismertetjük, ami számos egyéb féregfaj mellett a bagócslárvák elleni megelőzésre és gyógykezelésre is alkalmas. Ez az EQUALAN paszta A.U.V., mellyel minden életkorú ló kezelhető, beleértve a vemhes kancákat és a fedező méneket is. Csikókat először 6-8 hetes korban kell kezelni, majd szükség esetén 6-8 hetente ismételni.
A pasztát a nyelvgyökre kell juttatni. Az állat nyelvét egy kézzel ki kell húzni, és a fecskendőt a nyelvháton a szájüreg mélyébe tolni, majd a fecskendő nyelét ütközésig benyomni. Beadás után a ló fejét még néhány másodpercig felemelve kell tartani. Egy-egy beosztás 100 ttkg-ra elegendő adag paszta beállítását teszi lehetővé. A mellékelt utasítás elolvasandó! Beadás előtt ellenőrizni kell, hogy az állat szájában nincs-e takarmány!
FONÁLFÉRGEK A LÓ GYOMRÁBAN (Habronematosis)
Ugyancsak a legyek – a házilégy (4. KÉP) és a szuronyos légy (5. KÉP) – közvetítik azokat az egy cm körüli hosszúságú, fehér színű fonálférgeket, melyek a lovak gyomrában mogyorónyi-diónyi nyálkahártya alatti gócokat (6. KÉP) idéznek elő, és súlyosabb esetekben a lovakban gyomorhurutot okoznak.
A KÓROKOZÓK
1. Habronema muscae 1-2 cm hosszúságú. A lovak gyomrának a nyálkahártyáján, ritkábban a vastagbelekben találhatók. Köztigazdája a házilégy.
2. Habronema microstomum. A lovak gyomrának nyálkahártyáján él, köztigazdája a szuronyos légy.
3. Habronema megastomum a lovak gyomrában a nyálkahártya alatti gócokban tömegesen található. Köztigazdái a légy és más musca-fajok.
Mindkét légyféleség közismert, de az a különbség köztük, hogy a szuronyos légy a szárnyait kissé széjjelebb tartja, szuronya előre áll és a falra fejjel felfelé száll le, míg a házilégy többnyire fejjel lefelé.
A FERTŐZŐDÉS
Amint olvashattuk a fonálférgek a lovak gyomrában a nyálkahártya alatti gócokban tartózkodnak. A bélsárral kiürülő petéket a bélsárban az ugyanott fejlődő légyálcák veszik fel, melyek emésztőcsövében a fonálféreg lárvák – a már kifejlett légyben – 16 nap alatt érik el a teljes fejlettségüket. Ezután az érett lárvák a légy hasüregéből a szájszervek felé vándorolnak, ahonnan megfelelő nedvesség és meleg jelenlétében a külvilágra jutnak.
A lovak fertőződése úgy történik, hogy amikor a legyek a ló ajkára szállnak, a nedves és meleg nyálkahártyával történő érintkezés során a lárvák elhagyják a légy szájszerveit, és az állat szájüregébe jutva a garat felé vándorolnak, majd a gyomorba jutnak. Megtörténhet a fertőzés a takarmányba vagy vízbe jutott legyek lenyelése útján is.
A szuronyos légy a vérszívása útján is fertőzhet. Amikor ugyanis a szuronyos légy vért szív vagy a házilégy a ló ajkán vagy valamely sebének váladékából táplálkozik, a szipókájából kijuthatnak a lárvák.
Az enyhe fertőzöttség nem nyilvánul meg kóros tünetekben, súlyos fertőzés azonban idült gyomorhurutot okoz.
ORVOSLÁSRA az Equalan paszta (lásd előbb) MEGELŐZÉSRE a légylárvák és a legyek irtása ajánlott.

 
 1. Oestris ovis, juhbagócs légy


 
2. Juhbagócs álcák

 
 3. Rozsférgek ló gyomrában

 
 4. Házi (istálló) légy

 
 5. Szuronyos légy

 
6. Habronema fonálféreg okozta góc ló gyomorfalában
(A cikk megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2014. augusztusában.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése