2014. november 12., szerda

Várak, romok meg én

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben váraknál, azok múzeumában várfalaknál, régi épületek romjainál, maradványainál a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
.
Shkodra, ahol felmegyünk Rozafa várába. Két kapun kell átmenni, mert ha az egyiken betört az ellenség, és már örömmámorban úszik, jön a második kapu, és a két kapu közé szorult tömegre lecsap a várőrség. Igaz, hogy a törökök többször is próbálkoztak az elfoglalásával, de ez csak 1479-ben sikerült nekik. Menjünk be a vármúzeumba! Ez két szinten két szobából áll. Zord páncélos harcos feszített a bejáratnál. Korának, bátorságának és nehéz páncélzatának tisztelegve jöttem el mellette. Villanó nélkül fényképeztem, sötétek a képek, mégis megtartottam őket, mert történetünknek, utamnak ezek is részei. A nagyteremben fegyvereket, korabeli harci vérteket és különböző nagyságú ágyúgolyókat nézhettünk. Korabeli csatajelenetet ábrázoló képen látszik, hogy délceg páncélos vitézünk fegyverzetével, a dárdával és pajzsával milyen kemény tusákban vehetett részt.
.
.
.
.
Apollónia egy ókori romvárosból és egy bizánci monostorból áll. A várost Kr. e. 588-ban alapították a görögök. Az első világháború alatt kezdték meg a feltárását. Az Odeon egy római kori színház- és koncertterem, ahol szónokversenyeket rendeztek 600 néző előtt.
.
.
.
.
Az akropolisz görög szó jelentése felsőváros. Az ókori görög poliszok magaslaton, hegytetőn épített fellegvára. Központi helyet foglalt el a városban mind közigazgatási, mind vallási szempontból, hiszen nemcsak a királyi palota, de a város védőistenének temploma is itt helyezkedett el. Bár belegyalogolt a turista hölgy a képbe, de az Akropoliszon rólam is készült fotó.
.
.
.
.
Már a magasból megpillantottuk a vörös attikai földből fehéren különböző Athént. Páratlan hírét múltjának köszönheti: az ókori város Európa egyik legrégibb városa, az európai civilizáció bölcsője. Minden részéről már messziről előtűnik az Akropolisz, a régi királyi székhely, a város központi része. Az Akropolisz kitűnő mentsvárnak, menedékhelynek bizonyult. A perzsa dúlás következtében sajnos a fellegvár kultúrépületei elpusztultak. Utóbb az ókor nagy szobrászainak, Pheidiásznak és Periklésznek a vezetésével sikerült újjáépíteni.
.
.
.
.
Jelentős látnivalói a városnak az egykori császári rezidenciák, amilyen például a Hofburg hatalmas tömbje a központban. Ma már nincs silbak a Hofburg előtti őrbódéban.
.
.
.
.
A Suir folyó medréből kiemelkedő sziklás szigeten álló, hatalmas középkori várhoz, Cahir várához megyünk. A korabeli kis ágyú most is tettre készen védelmezi a hatalmas erődítményt. Szögletes és kerek bástyáival és lenyűgöző lőrésekkel fogazott védőfalával az egyik legjobb állapotban fennmaradt ilyenfajta építmény az Ír szigeten. Tökéletes volt a biztosítása, ugyanis két védővonala is volt. Egyik a folyó, a másik pedig a védőfal. Szinte lehetetlen volt ezeken áthatolni az ostromlóknak. Ez a jó állapotban megmaradt erőd a Butlerek tulajdona volt. A család az angol korona hűséges szövetségese volt, bárói címet is kapott. A létesítményt bővítették, javítgatták, és egészen 1964-ig maradt a birtokukban. A börtönbástya alatt volt a kút, ami a vár vízszükségletét biztosította, a vízellátás pedig alapvető fontosságú volt. Ma ír whisky-s kávét lehet inni a vár fogadójában.
.
.
.
.
XV. századi félelmetes erőd Írország egyik legnépszerűbb helye, a Bunratty kastély. 1500 és 1640 között éltek itt a Thomond grófjai és az O'Brian család. Még tökéletesebb a kilátás, ha felmegyünk a viktoriánus O'Brians Towerbe. Burrenben vagyunk, ami mészkőföldet jelent. A mély repedésekkel barázdált mészkőjárdát a gleccser, a szél és az eső eróziója alakította ki. A pórusos mészkőbe könnyen behatolt az eső, és a föld alatt hatalmas barlangrendszereket alakított ki.
.
.
.
 .
Kietlen de számunkra szokatlanul csodálatos látványt nyújtó úton haladunk a Holt-tenger felé a legkevesebb 40 fokos száraz hőségben, bizony elég nagy magasságban, 500 méterrel a tenger szintje felett. A távolban a régmúlt maradványait láthatjuk. Előtűnnek az akkori lakók esővíz-felfogó medencéi és barlangjaik. Valamikor egy római, majd bizánci erődöt építettek ki e helyen. Elképedve bámuljuk azokat a lakótelepeket, melyeket a régmúlt ősök e hatalmas, úttalan, kopár hegyek oldalába építettek.
.
.
.
.
Egy hatalmas keresztény erőd, Kerak várának meglátogatására indulunk. Itt a keresztesek építették fel a maguk erősségét, mely 8 szintes volt, és 5000 főnyi helyőrséget tudott befogadni. Az 5-6. szintet látogatjuk meg, mert a többi még nincsen feltárva. az erősség bevehetetlennek tűnt, és a muszlimok legnagyobb hadvezére, Szaladin sem volt képes bevenni a várat. Szaladin lovagias ellenfél volt. Szolgáljon ezennel bizonyításul az alábbi történet. Amikor a várat ostromolta, a várba szorult a vár 17 éves ura és annak 11 esztendős menyasszonya, akik éppen akkor tartották a menyegzőjüket, az ostrom kellős közepén. Az anyós a legvadabb ostrom közepette küldött ki a hadvezérnek a lakomából kóstolót, sokféle ínyencséget. Szaladin köszönettel elfogadta az ajándékokat, és úriember volt, mert beüzent a várba azzal a kérdéssel, hogy melyik toronyban tölti a fiatal pár a nászéjszakát és a mézesheteket. Ezután parancsot adott katonáinak, hogy ezt a vártornyot ne lőjék. Ne zavarják az ifjú pár mézesheteit! A történet ideje alatt azonban az ostrom nem volt ilyen kedélyes! Élet-halál harcról, kegyetlen öldöklésről volt szó, de Szaladin ezúttal képtelen volt a hatalmas erősséget bevenni.
.
.
.
.
Igaz, hogy a Nagy Fal önmagában nem tudta megállítani az ellenség támadásait, de mintegy szimbólumává vált az ország erejének! Viszont megakasztotta a támadóit. Mindenekelőtt arra kényszerítette őket, hogy a falon való átjutás érdekében leszálljanak a lóról, így támadásuk lendülete megtörik! Ugyanakkor a gyors visszavonulást is lehetetlenné teszi. További előnye, hogy a támadó kevesebb zsákmányt tudott magával vinni, mert bizony vissza kellett másznia a falra! De micsoda rettegés lehetett, ami százezreket kényszerített a fantasztikus védelmi erőfeszítésre! Mennyi szenvedést és halálesetet követelt e gigászi kényszermunka! Az csak a történelem iróniája, hogy a falak néhány évszázad után már nem védtek semmit: Kína császárai újabb területeket kebeleztek be - túl a kősárkányokon.
.
.
.
.
Kanyargós úton halad a gépkocsink a római időkben a környék legnagyobb városa, Volubilis felé. Területén az új kőkorból származó település nyomait találták. A városra három virágzó évszázad köszöntött, lakossága közel 20 ezer volt. A római impérium felbomlása után gyors hanyatlásnak indult. A virágzó városból alig maradt fenn valami. De az utcák és házak alaprajza nagyon szépen megőrződött. Fennmaradt a diadalkapu, mely előtt én is posztolok a nejem kamerája előtt.
.
.
.
.
És elérjük az ősi várost, a Machu Picchut! Napisten temploma előtt üldögélek és adok hálát a sorsnak, hogy lehetőségem adódott gyerekkori álmaim megvalósítására. A Napisten temploma volt a legfontosabb épület: ennek nincsen fedele, hogy a papok állandó kapcsolatot teremthessenek a Szent Fénnyel. Semmi sem zárhatja el a nap sugaraitól vagy a hold fényétől e szakrális helyet. Ismeretes, hogy az inkák napimádók voltak.
.
.
.
.
Most pedig utazzunk csaknem 2 évezredet az időben! Meglátogatjuk az 1700 esztendővel ezelőtt épült római emlékeket. Nemcsak a monumentalitásuk lenyűgöző, hanem a nagyszerű mérnöki precizitás és technika is, amivel ezeket a pazar létesítményeket megépítették. A monumentalitásra jellemző ez az 1,8 méter magas oszlopfő, amely alatt éppen megpihenek. A boltozatot ugyanis 8 gránitból készült monolit tartotta, melyek átmérője - nem tévedés! - 1,6 méter nagyságú volt, egy-egy oszlop pedig 50 tonnát nyomott. 
.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése