2014. november 28., péntek

Vizek meg én (2)

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben vízpartokon a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
.
Nem lehetett könnyű dolga a San Martin által vezetett hadseregnek, amikor a felszabadító háború során 1817-ben az úttalan utakon átkelt az Andok-hegységben! A 3000 méter magas síparadicsom rideg napfényben szikrázó hó végtelen világában ma modern szálloda várja a világ minden részéből idetérő vendégeket. Nem sokan voltak a szállóban, de - amint mondják - amikor szezon van, már hetekkel előbb helyet kell foglalni. Szinte hihetetlen, de igaz! Ebben a havas világban 40 fokos volt a vize a hőforrás által táplált medencének. Az Andok belsejében csendesen dolgozik a forró massza, az errefelé nem egyszer kitörő vulkán.
.
.
.
.
 Csaknem 40 fokos a hőség! Jólesik a víz mellett hűsölni az árnyékban.
.
.
.
 .
Óvatosan kikerültük a hatalmas sziklákat, melyek a Nílus csendes folyását torlaszolták helyenként. A termőföld mindössze 3% a sivatag közepén - az is a Nílus jóvoltából. Itt viszont bőségesen terem minden, és háromszor is aratnak. A pénzesebbek luxus-jachtra fizettek be, mi pedig élvezve a napfény erejét az ezerfejű sziklákon pózoltunk és fényképeztük egymást.
.
.
.
 .
Lágyan ringat a csónakunk a csodálatos tengeröbölben, mely nagyságát tekintve Rotterdam és Yokohama után a harmadik a világon. A csónakban vásárolhattunk is, de többet ér, ha a csillogó hullámokon tündérmesékbe illő játékszerként himbálódzó, hatalmas óceánjárók, teherhajók és kisebb-nagyobb csónakok tarkaságában gyönyörködünk. Igen nagy a forgalom.
.
.
.
.
Gyönyörű tó közvetlenül a hatalmas hegység lábánál. A kékvizű Hakone kedvenc kirándulóhely. Az évszakok változása itt a leglátványosabb. De számos gyógyforrás is tör fel a mélyből a környéken, melyeket gyógyulni vágyók tömege keres fel. Hakone a hazai és külföldi turizmus paradicsoma. Vezetőnk szerint pedig ez az ország legbájosabb vidéke.  És máris vízesések egész sorában gyönyörködhetünk.
.
.
.
 .
Akaba Jordánia egyetlen kikötője. Lakosainak száma 15 ezer körüli. A városból kiindulva mintegy 17 km hosszúságban egészen Szaúd-Arábia határáig húzódik ez a nagyon kellemes homokpart, mely a strandolók paradicsoma.
.
.
.
 .
Volt csupasz, volt elvadult... A többi ismét bozótos, őserdős vagy dús virágú... Még a partjaikat dallamosan verdeső hullámok is - mintha mindegyiknek más és más tajtékot és másképp szóló muzsikát vittek volna. Ezért azután a táj is szempillantásnyi szünet nélkül folyton változott. Úgy látszott, hogy minden mozog, és minden eleven ezen a színpadon. Az elbűvölő hajókázás után, a végtelen sok apró sziget és számtalan bárka között vidám napfényben várt ránk az izgalmas, regényekből már jól ismert Makaó, mely ifjúkoromban e könyvek olvasása során ugyancsak izgatta a fantáziámat. Végre megjelent a teljes valóságában!
.
.
.
.

Pamukkálé meleg vize a hegy belsejéből tör elő, kellemes hőmérsékletű, mintegy 35 fokos, és sok-sok gyógyító hatású vegyianyagot tartalmaz. Szívesen álldogáltam én is lányaim társaságában a nyugalmas tóban. A kálcium, széndioxid, alumínium és kén mellett a víznek radioaktív hatása is van. Már a régi görögök és rómaiak is számos betegség gyógyítására felhasználták. Kedvező hatását az egész csoport kipróbálta. Jó hatással fürödhetnek itt a szív-és gyomorbántalmakban szenvedők, gyógyítja a szem- és bőrbetegségeket, de a vérképző szervek és az idegrendszer rendellenességeit is.  Mi csak az ingyenes helyen mártózhattunk, de a domb tetején számos elegáns szálloda épült, melyek mindegyikének saját fürdőmedencéje van. Amint a kerítésen át láttuk, sok - nálunk tehetősebb, nyugati - turista lubickolt ezekben a medencékben élvezve a mélyből feltörő meleg víz kéjes simogatását, és egyúttal annak gyógyító hatását. Miután a víz nagy fokban telített kalciummal és más elemekkel, természetesen nem szabad sokáig tartózkodni benne.
.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése