2014. november 14., péntek

Kertek meg én (1.)

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben botanikus kertekben, nemzeti parkokban, városi parkban a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
.
A konzervatóriummal szemben mintegy 2 négyzetkilométer kiterjedésű díszkert terül el nagyon sok látnivalóval: elsétálunk a Városi Parkba. Ennek a növénynek, bokornak senki sem tudta a nevét, jó illata azonban odavonzott bennünket.
.
.
.
.
A Royal Botanic Gardens Melbourne botanikus kertje. Itt található a világ egyik legszebb és leggondozottabb növénygyűjteménye. Megalapítója Baron von Müller német botanikus volt. A növénykert helyét még az első kormányzó, Trobe jelölte ki 1845-ben, majd kiváló botanikusok fejlesztették, gazdagították napjainkig. A kontinens elszigeteltsége következtében sok olyan növényfaj él itt, illetve másutt kipusztult növény maradt, mely természetes állapotban máshol nem található.
.
.
.
.
Elmegyünk egy gyógynövény-termesztő botanikus kertbe. Itt nemcsak egy nagyon érdekes előadást hallunk az ún. ayurveda gyógyításról, mely többezer éves múltra tekinthet vissza, mely a gyógynövények és egyéb természetes anyagok ismeretéről, hatékonyságáról és alkalmazási módjáról szól, de láthatjuk is ezeknek a gyógynövényeknek a termesztését, felhasználási módját is. És egyszeriben a nyakunkba zúdult a monszuneső. Szempillantás alatt jött és mintha valamiféle óriási vödörből zuhintották volna a nyakunkba. Szerencsére nálam volt az esőkabát, amit errefelé állandóan a zsebben kellett hordani, mert az esőzuhatagnak nincsen semmiféle előzménye! Csak jön és egyszeriben zuhog...
.
.
.
.
Felüdülést jelent, amikor elmegyünk a Nemzeti Parkba! 30 fok feletti a hőség, vakít a fény. Miközben lerogyok a fáradságtól és a hőségtől, hadd mondjam el, hogy Kaunas az ország szerintük legszebb városa, mely a XI. században már sűrűn lakott volt. A litván-porosz határ közelsége miatt a XV. században jómódú kereskedővárossá nőtte ki magát. 1922-ben megalapították az egyetemét, amelyet - bár 1950-ben hivatalból feloszlattak, azonban - 1990-ben újra megnyitottak.
 
.
 .
Látogatást teszünk a világ csodájának számító botanikus kertbe, amit eredetileg a skót Reid család létesített az egykori rezidenciáján. A pompás orchideák mellett rengeteg trópusi és szubtrópusi növény, virág látványa kápráztatott el bennünket, miközben élveztük bódítóan nagyszerű illatukat. Az egyik kertrészben Madeira endemikus növényei, a másikban haszonnövények és -fák, ismét másutt a trópusokról idehozott élő zöldekben gyönyörködhettünk.
.
.
.
.
A Mondego folyó két partján fekvő Coimbra bortermeléséről és textiliparáról ismert, de igazi hírnevét, patináját ősi egyetemének köszönheti. Az egyetemisták pihenőhelye a szépen ápolt park. Visszaemlékszem diákéveimre, hogy hány és hány kora reggelen tanultam vizsgáimra a pesti Lizsében!
.
.
.
.
Csodálatosan szép a botanikus kert! Amíg sétálunk a tündérkertben, vezetőnk elmondott egyet s mást Coimbra egyetemi város lakóiról, akik valójában megpezsdítik a kisváros életét...
.
.
.
 .
A világcsodaként számon tartott és védett helyre, a Yehlin Nemzeti Parkba kalauzolom Önöket. Itt az örökösen zúgó, morajló tenger partját a természet által kialakított, csodálatos, gigantikus képződmények, vulkanikus szobrok népesítik be. Leültem, és nagy csodálattal, szinte önfeledten merültem bele a lenyűgöző táj látványába, amihez a ritmikusan zúgó tenger adta a háttérmuzsikát. A dús erdőség magas páfrányfákból, óriáslevelű banánfákból, aréka pálmákból, a tengerpart mocsaras részein pedig mangróvékból állt.
.
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése