2014. november 10., hétfő

Templomok meg én (1)

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben templomoknál a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
.
Az ókori romváros, Apollónia mellett áll a Szűz Mária monostor. 
- Az ortodox templom az egyik legszebb bizánci építmény Albániában - mondja vezetőnk.
Elfáradtam. Leültem a templomi szószék lépcsőjére, és itt hallgattam a helyi idegenvezető tájékoztatását.
.
.
.
.
Kikkót egy remete alapította 1100 körül. A remete az akkori bizánci császártól, Alexiosz Komnenosztól kapta vagyona javát és a csodatevő Mária-ikont, melyet Szent Lukács személyesen festett. A kolostorban többször is pusztított a tűzvész, de az aranyozott ezüstlemezzel borított Mária-ikon mindig megmenekült a pusztulástól. Csodaként mesélik a történetét.
.
.
.
.
Ami Párizsnak az Eiffel torony, Budapestnek a Mátyás templom, az Kairónak a Mohamed Ali mecset. Égbetörő minaretjeivel a város szimbóluma. Ájtatosan hallgatja a magyar csapat a mecset udvarán igazhitű vezetőnket, aki a mohamedán vallás 5 alaptételét ismerteti: hinni kell Allahban és az ő prófétájában, Mohamedben; naponta ötször kell imádkozni; jótékonykodni kell; legalább egyszer el kell zarándokolni Mekkába; és meg kell tartani a Ramadánt. Igaz, hogy a kamera felé fordulok, de azért figyelek, és még el is tudom mondani...
.
.
.
.
Ámon templomában vagyunk, ahol Ámon isten fehér ruhás papjai sürögtek-forogtak annak idején és végezték a szertartást. A falakon történelmi jelenetek és a nagy fáraók szobrai, domborművei. Egyik képen kegyelemért könyörgő hadifoglyokat látunk, akik térdepelve rimánkodnak életükért, a másik relief egy halom aranyat, ékszereket és egzotikus növényeket ábrázol, melyeket a győztes fáraó hozott haza hadjáratából.
.
.
.
.
Nos, amit a hindu templomban láttam, érdekes volt, mi több lenyűgöző, véleményem összességében azonban szavak nélkül is tükröződik az arckifejezésemen, amikor kilépek a templomból...
.
.
.
.
A Dormitó, Mária elszenderülésének templomának félhomályos, 12 oszlopos altemplomában van az elalvás kriptája. A gyertyafényes, nyitott ravatalon fekszik az életnagyságú Mária-szobor. Hosszú, bordó ruhát festettek rá, kezét összefogja, arca hófehér. A mennyezeti képeken híres bibliai hölgyek: Éva, az ősanya valamint Mózes és Áron nővére, Mirjám. Társaságukban látható Ráhel (Jákób kedvenc felesége), Judit, Ruth (Boáz felesége, Dávid és Krisztus ősanyja) és Eszter (Ahasvérus felesége). Az altemplomban 6 oldalkápolna van, melyek közül egyet a magyarok adományából építettek.
.
.
.
.
Ellátogatunk Kambodzsa legnagyobb templomegyüttesébe, a Szemöldök Pagodába. A templomegyüttes területén - ahogy illik, én is meggyújtok egy illatos pálcikát.
.
.
.
.
Nem hagyhattam ki a közös fényképet a leghíresebb építménnyel, a XIII. században épült Angkor Vattal, amely buddhista kolostor lett. Impozáns, szemet gyönyörködtető, nagyszerű.
.
.
.
.
Bemegyünk körülnézni a zöld bogárhátas tetejű Szent Patrik székesegyházba, mely a montreáli ikrek székesegyháza, az angolul beszélő hívők temploma - mondja a vezetőnk. Az oltár előtt készít rólam a nejem egy képet. Én is gyertyát gyújtok.
.
.
.
.
Mint valami nagy ékszerdobozban számos kegyhely, templom, templomegyüttes teszi csodálatossá Katmandut. Az ország lakosságának 89,5 százaléka hindu, 5,3 százalék buddhista, a többi egyéb vallású. Valójában egy hindu ország, melynek azonban nincsen hivatalos államvallása. Egy nepáli asszonyság a templomba igyekezve imádkozik és a rózsafüzérét morzsolgatja. Lépten-nyomon hallhatjuk, amint a hívők menet közben is mormolják a szent igét: OM MANI PADME HUM! És hogy ez mit jelent? Üdvözlégy lótuszban rejlő ékesség! (Éljen a lótuszban levő drágakő! Nézd csak a drágakövet a lótuszban! stb.) Bizonyára ez az ő Miatyánkjuk. Egy öreg láma menet közben az imamalmot forgatja szorgalmasan. Ő így fohászkodik. A fotó kedvéért én is megpörgettem a szakrális tárgyat.
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése