2014. november 15., szombat

Kertek meg én (2.)

Ezúttal a szerző olyan képeit válogattuk össze, ahol azon ritka pillanatoknak lehetünk tanúi, amikor őt fényképezik - ebben a bejegyzésben parkokban, ligetekben, kertészetekben a világ különböző tájain. Szokásunkhoz híven a jegyzeteket sem hagytuk el. Ha a címként jelölt táj, ország vagy város nevére (mely minden esetben egy linket tartalmaz) klikkel, a teljes fejezet, melyben a fénykép szerepel, megjelenik. Nem egy így megnyitott fejezet több képet és részletesebb leírást is tartalmaz a témában.

.
.
Az ápisz bika kultuszát is szolgáló, három emelet mélységű föld alatti katakombák látogatása után felgyalogoltunk a mohamedán temető melletti kis dombra, amelynek tetején Pompius oszlopa áll. A hatalmas kaktuszok az oszlop szomszédságában kínáltak remek lehetőséget a fotózkodásra.
.
.
.
.
Amíg az ékszerdobozhoz illő gazdaságban körülnézünk, meghallgatjuk a kibuc történetét. Az első telepesek 1937-ben jöttek ide, és egy éjszaka összevertek néhány barakkot, ahol megalhattak. Akkortájt utak nem futottak erre, a talaj terméketlen volt, a környéket a skorpiók, sakálok, hiénák és ragadozó madarak bitorolták. Hal azonban bőven akadt a tó vizében - volt mit enni...
.
.
.
.
A lakosság több mint 60 százalékát ez az ágazat foglalkoztatja. Az 5 hektárosnál kisebb kisárutermelő gazdaságok vannak túlsúlyban. Elmegyünk egy kertészetbe. A kertészet különösen virágzó ágazat.
.
.
.
.
Egyik útitársunk unszolására rövid kitérőt tettünk egy világhírű olasz virágkereskedésben. Milliónyi különféle, festékből sem kikeverhető színekben pompázó növény ontotta az illatát. Valóban megérte a fáradságot eljönni. Lehetett virágokat, de palántákat és sokféle magot vásárolni. Mi csak egy kerámia házszámot vettünk-vittünk saját használatra. Összességében igen jól éreztem magam ezen a helyen a virágözönben.
.
.
.
.
A városban a virágos ligeteket naponta rendszeresen kell öntözni.
.
.
.
.
Aberkooh településnél megállunk! Egy természeti csodát látunk: egy több mint 4000 éves citrusfát. Magassága 35 méter, vastagsága (átmérője) 1,85 méter. Nagy becsben tartják. Kihagyhatatlan, hogy odaálljak a hatalmas furcsa törzséhez, körbejárom. A körmérete 4,5 méter.
.
.
.
 .
Aki Afrikába utazik, bizonyára számít rá, hogy déligyümölcsökből óriási választék lesz. A bungalónk előtt azonban egész citromliget zöldellt! Csak szakítottunk a fáról, és kötetlenül ittuk a limonádét a rekkenő hőségben. Az itt látható tökfa termése ugyan nem fogyasztható, de odébb egész erdőnyi mangófa érlelte sok-sok zamatos, édes termését. Annyit szedtél róla, amennyi csak kellett, vagy amennyi beléd fért!
.
.
.
.
Erkélyünk a tengerre néz, ahonnan esténként órákig bámuljuk a végtelennek tűnő vizet, élvezzük a sós ízű szellő simogatását, és átadjuk magunkat a teljes megnyugvásnak, miközben a hatalmas víztömeg egyhangú mormolása árad. Másik ablakunk a szálló szépen ápolt füves sétányára tekint, ahol a jól gondozott, óriási virágú trópusi dísznövények gyönyörködtetik a szemet, miközben mélyen bódító illatot lehelnek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése