2015. június 1., hétfő

A kutya bűzmirigy-gyulladása


A kérdést telefonon kaptam. Olvasónk elmondta, hogy egy 7 éves kankutyája, mely nagyon vakaródzik. Rühösségre vagy bolhaekcémára gondolva NeoStomosan-os oldattal megfürösztötte, majd miután nem javult, hozott Adventix rácseppentő oldatot, de az állat továbbra is vakaródzik. Most már az étvágya is csökkent, a hátsó lábaira is sántít kicsit, és az utóbbi időben kellemetlen szaga van. Azt kérdezte, hogy mi lehet a makacs viszketés oka és a baj súlyosbodása.
 
A KUTYA BŰZMIRIGY-GYULLADÁSA, MEGELŐZÉSE, ORVOSLÁSA
A kutya bőrviszketése számos okból bekövetkezhet (paraziták, tápallergia, bolhaekcéma stb.), de amikor ezek kiiktatása ellenére sem csillapodik, sőt étvágytalanság, a hátulsó lábak gyengesége és bűzös szag stb. is társul hozzá, mindig gondolni kell a bűzmirigy eltömülésére, gyulladására.
A kutya végbelében és végbélnyílása körül, valamint a végbélnyílás mellett számos nyiroktüsző, faggyúmirigy található. Ezek zúzódása és fertőzés következtében gyakran betegszenek meg gennyes gyulladásban és alakulnak gennyes tályoggá, vagy éppenséggel elzáródva törmelékes, bűzös anyaggal telt duzzanatot képeznek.
A végbélnyílás két oldalán, ahol a nyálkahártya a bőrbe megy át, gombostűfej nagyságú nyílásokkal nyílik kétoldalt a végbélzacskó.
E zacskók borsónyi, kisbabnyi képletek, melyek tartalmukat a bélsárürítés közben a bélsár felületére ürítik. Ha kicsiny járataik eltömődnek, tartalmuk pang és a baktériumok bennük elszaporodnak. Ekkor a térfogatuk megnövekszik és a faluk gyulladásos állapotba kerül.
Idősebb kutyákon – amikor a rugalmas rostok elveszítik a feszességüket – gyakoribb a kóros jelenség, de akkor is, amikor a gyulladás miatt a kivezető cső elzáródott és a váladék besűrűsödik, megkeményedik.
TÜNETEK
Amikor a végbélzacskók váladékkal töltődnek fel és a végbélnyílás elődomborodik, annak izgalma a kutyák „szánkózásra”, a végbéltájék dörzsölésére készteti.
Ez viszont tovább növeli a fertőzés lehetőségét. Az állat a végbél tájékát nyalogatja, az elődomborodó végbélnyílás tapintására az eb nagyfokú fájdalmat jelez, és az őt vizsgáló keze felé kap.
Olykor a kutya a hátulsó lábait nehézkesen, kissé mereven viszi előre, a bélsárürítés nehézkes és fájdalmasnak tűnik. Az állat bágyadt, étvágytalan, sokszor szinte szünet nélkül vakaródzik, hátrafelé tekintget, és a végbél környékén igen kellemetlen, bűzös szag terjeng.
HOL TAPINTHATÓ A BŰZMIRIGY?
A végbélzacskók a végbélnyílás alsó-oldalsó részén találhatók, melyek feltöltődésük során kisebb-nagyobb, akár mogyoró- vagy diónagyságúra is megnőtt fájdalmas duzzanatként tapinthatók. Nyomásra a bűzmirigyekből nagy tömegű híg vagy kenőcsszerű, rendkívül bűzös váladék préselhető ki.
A GAZDI TEENDŐI
A végbélzacskók teltségének ellenőrzését vagy azok kiürítését házilag is elvégezhetjük, vagy időnként az állatorvossal elvégeztethetjük. Amennyiben otthon kívánjuk megoldani, a következőképpen kell eljárni:
Gumikesztyűs kézzel, valaminő közömbös kenőccsel sikamlóssá tett mutatóujjunkat a végbélbe vezetjük, és a külvilágon maradó hüvelykujjal nyomjuk össze a végbél körüli zacskókat, mintegy kipréselve azokból a pangó váladékot.
Természetesen nemcsak akkor kell ezt a műveletet elvégezni, amikor a kóros tünetek már megjelentek, de ily módon tudjuk időnként ellenőrizni a végbélzacskók állapotát, és megelőzni vagy megakadályozni azok kóros feltöltődését, majd ennek következtében a gyulladás fellépését.
Amikor azonban a gyulladás súlyosabb tünetei is mutatkoznak, ajánlatos állatorvoshoz fordulni, aki a kóros váladék szakszerű eltávolítása mellett a gyulladás csillapítása és az esetleges szövődmények megelőzésére megfelelő gyógyszereket is alkalmaz.
Elhanyagolt esetekben kialakulhat a bántalom súlyos formája, amikor a gennyes gyulladás kapcsán a végbélnyílás mellett fájdalmas gyulladásos beszűrődés alakul ki. Ilyenkor gyakran tályog képződik, mely sokszor magától feltör. A feltörései nyílás begyógyulhat ugyan, de helyén néha sipoly marad vissza. Ezek az esetek már komplikáltabbak, állatorvosi beavatkozást igényelnek.
A kutya bűzmirigy-gyulladása nemcsak komoly szenvedést okoz kedvenceinknek, de ha elhanyagoljuk, súlyos következményekkel is járhat! A bajt az elmondottak alapján meg kell előzni!
 (Az írás megjelent dr. Radnai István tollából a Kistermelők Lapjában 2010. májusában.)

1 megjegyzés:

  1. Drága doktor ur. , az én kicsi Panda kutyusom is 7 éves és neki is van büzmirigy problémája.Az itteni állatorvos havonta kinyomja , én minden este bekenem a végbelét tetraciklines kenöccsel.Minden este kap egy mokkáskanálkán pici cukorral egy csepp kékmetilint. Milyen gyógyszert ajánl mit tegyek még mertö a mindenem ebben az életben.Annak alapján amit elolvastam neki még nem súlyosa betegsége.De nagyon féltem öt és elkényeztettem .Kérem , milyen antibiotikumot és mennyit adjak .Jelen pillanatban neki is hull a szőre és huzza a fenekét a földön.várjuk megtisztelö válaszát: , Lilla és a kicsi Panda

    VálaszTörlés